Στις είκοσι φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγονται οι Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2015 και που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ελλάδα (εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης), διαμορφώθηκε στο 68% του μέσου κοινοτικού.

Συνολικά οι ελληνικές Περιφέρειες που βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι έντεκα: Ανατολική Μακεδονίας-Θράκη (48%), Ήπειρος (48%), Δυτική Ελλάδα (50%), Θεσσαλία (51%), Κεντρική Μακεδονία (52%), Βόρειο Αιγαίο (52%), Πελοπόννησος (56%), Στερεά Ελλάδα (58%), Κρήτη (58%), Δυτική Μακεδονία (63%), Ιόνια Νησιά (63%). Μόνο η Αττική (93% )και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Ανάμεσα στις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. βρίσκονται επίσης πέντε Περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, τέσσερις της Ρουμανίας, δύο της Ουγγαρίας και μία υπερπόντια Περιφέρεια της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).

Οι Περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε., είναι το κέντρο του Λονδίνου (580% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (264%), το Αμβούργο (206%) και οι Βρυξέλλες (205%).

πηγή: naftemporiki.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ