• Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Κομοτηνής “Η Κερασούντα και το Γαρς”, Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας “Ο Εύξεινος Πόντος”, Σύλλογος Ποντίων Σαπών “Τα Κασσιτερά”, Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης “Η Τραπεζούντα”, Σύλλογος Απανταχού Κιζαριωτών “Ο Πόντος”. 

Τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ροδόπης δεν ξεχνούν.
Με ολιγομελή – λόγω κορωνοϊού – αντιπροσωπεία τους, τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο μνημείο του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας.

Τα σωματεία κατέθεσαν στεφάνια, η ποντιακή λύρα μοιρολόγησε για τη θηριωδία, και οι παριστάμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

 

Εξάλλου, την Κυριακή 17/5, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, τελέστηκε μνημόσυνο υπό τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα.

Οι επίσημες εκδηλώσεις των τοπικών αρχών θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Μαΐου ως εξής:

  • Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, από της 8ης πρωινής μέχρι και τη δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου 2020.
  • Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου 2020 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

 

  • Κυριακή, 24 Μαΐου 2020

08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στο Ηρώο της πόλης με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες και ένα σαλπιγκτή του στρατού / φωταγώγηση στρατοπέδων.

9:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία από τον κ. Χρήστο Χιωτέλη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά».

10:15 Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην Πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού. Τιμές θα αποδοθούν από δύο οπλίτες και έναν σαλπιγκτή του στρατού, με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

20:05  Υποστολή της σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες και έναν σαλπιγκτή του στρατού με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ