Οι πολίτες, εκτός από τις βεβαιώσεις μετακίνησης (τύπου Α και τύπου Β) που μπορούν να κατεβάζουν και να εκτυπώνουν από την πλατφόρμα forma.gov.gr, αλλά και εκτός από τη χειρόγραφη βεβαίωση που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση αδυναμίας λήψης ή και εκτύπωσης από την προαναφερθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση, μπορούν εναλλακτικά να δηλώσουν τις μετακινήσεις τους στέλνοντας – δωρεάν – sms στον αριθμό 13033, κάθε φορά που θα βγαίνουν από το σπίτι.

Στο sms θα δηλώνουν κατά σειρά:

  1. Τον αριθμό στον οποίο αντιστοιχεί η ανάγκη εξόδου τους από το σπίτι.
  2. Το ονοματεπώνυμό τους.
  3. Τη διεύθυνση κατοικίας τους.

ΣΗΜ: Μεταξύ του αριθμού στον οποίο αντιστοιχεί η ανάγκη εξόδου τους από το σπίτι, του ονοματεπωνύμου, και της διεύθυνσης κατοικίας, θα πρέπει να αφήνουν κενό.

Σε ποιους αριθμούς αντιστοιχούν οι ανάγκες εξόδου από το σπίτι:  

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη σε γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα διάθεσης αγαθών πρώτης ανάγκης, από το οποίο δεν είναι δυνατή η αποστολή τους (delivery).

3) Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (κηδεία, γάμο, βάφτιση) υπό τους ήδη ανακοινωμένους περιοριστικούς όρους προστασίας.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την απόσταση του 1,5 μέτρου.

Μετά την αποστολή του sms, οι αιτούντες θα λαμβάνουν σχετική απάντηση την οποία οφείλουν να την επιδείξουν μαζί με την αστυνομική ταυτότητά τους σε τυχόν έλεγχο από τα όργανα της πολιτείας.

  • Δείτε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.