Μόλις προ μερικών 24ώρων, ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος, επειδή κατά τη γνώμη του “αυτή η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα σε ένα τεράστιο αδιέξοδο”, προϊδέαζε οτι “τον Οκτώβριο αν αναλάβει με το καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο”!

Το Μαξίμου απάντησε δηκτικά: “Θέλει ο Κυριάκος να κρυφτεί και ο Κουκοδήμος δεν τον αφήνει. Ο βουλευτής της ΝΔ αποκάλυψε ότι ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα μνημόνιο που θα υλοποιεί προφανώς τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για ασφαλιστικό Πινοσέτ, επαναφορά του 1 προς 5 αντί του 1 προς 1 που πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα, κατάργηση του… “ξεπερασμένου” οκταώρου, επίθεση στην αμοιβή της εργασίας και άλλα “αναπτυξιακά” μέτρα υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών”.

koukodimos 1Ο κ. Κουκοδήμος προσπάθησε να…εξηγήσει ότι “διαστρεβλώθηκαν” οι δηλώσεις του: “Επειδή μέρος των δηλώσεών μου παρερμηνεύθηκε και επιχειρείται από μερίδα του Τύπου να διαστρεβλωθεί βάναυσα, οφείλω να πω τα εξής: Το ύφος και το πνεύμα του προφορικού μου λόγου στη συνέντευξη που παραχώρησα, είχε μοναδικό στόχο να καυτηριάσει την κάκιστη εικόνα της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και τομείς λειτουργίας. Η αναφορά μου στο 4ο μνημόνιο είχε όπως μπορεί να αντιληφθεί κάθε νοήμων άνθρωπος, σκωπτικό ύφος“.

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ακολούθησε το σχόλιο: “Το γεγονός ότι ο κ. Κουκοδήμος μετά από εντολή της Πειραιώς προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, απλώς επιβεβαιώνει ότι στη ΝΔ οι αντιλαϊκές εμμονές συμβαδίζουν με την πολιτική γελοιότητα”.

stilios 3Τη…σκυτάλη από τον κ. Κουκοδήμο, πήρε ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, που “προεξόφλησε” τέταρτο Μνημόνιο σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι: “Το δεδομένο είναι ότι πρέπει να έχουμε πλεονάσματα 3,5%. Αν λοιπόν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με υψηλά επιτόκια 3,5%, πολύ πιθανόν είναι να πας σε τέταρτo Μνημόνιο“. Βέβαια ο κ. Στύλιος δεν απαντά πώς οι κυβερνήσεις της ΝΔ θα έβγαιναν από τα μνημόνια με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% που είχαν συμφωνήσει, όπως δεν απαντά και για το επιτόκιο που είχε «πετύχει» ο Αντώνης Σαμαράς (όταν είχε βγει στις αγορές), που ήταν στο 4,62%!

Κύκλοι του Μέγαρου Μαξίμου, σχολίασαν: “Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται όλο και πιο έντονα ότι με τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, η ΝΔ έχει μείνει χωρίς άλλοθι και πλέον αναγκάζεται να ομολογήσει ότι χρειάζεται τον μανδύα των μνημονίων για να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Τις απολύσεις, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού, το ασφαλιστικό Πινοσέτ και ό,τι αντικοινωνικό μέτρο δεν κατάφερε ούτε το ΔΝΤ να επιβάλλει. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει με την όρεξη μετά τις εκλογές, μπορεί να αρκεστεί στην εφαρμογή του προγράμματός του στο εσωτερικό της ΝΔ. Αν βέβαια ο κ. Γεωργιάδης του επιτρέψει να παραμείνει αρχηγός της”.

Των παραπάνω δοθέντων, είναι πρόδηλο οτι η ΝΔ αποσκοπεί στην επιβολή περισσότερης λιτότητας μέσω ενός νέου μνημονίου και σε αυτό το πλαίσιο, με … “τυχαίες” στελεχών της “προετοιμάζει” την κοινή γνώμη. Με συνταγή που περιλαµβάνει ένα ανύπαρκτο καρότο, τη µείωση των στόχων, και ένα γνωστό µαστίγιο, το µνηµόνιο ∆ΝΤ-Μητσοτάκη, προαναγγέλλει στην πραγματικότητα τη δικαιολογία για ένα αντικοινωνικό πρόγραµµα που θα εξαϋλώσει το κοινωνικό κράτος και τα µέτρα προστασίας των ασθενεστέρων, θα οδηγήσει σε απολύσεις, θα φέρει ξήλωµα της αύξησης του κατώτατου µισθού, των προσλήψεων και των ρυθµίσεων υπέρ επαγγελµατιών, αγροτών και δανειοληπτών.