Στις 19 Ιανουαρίου και ώρα 20:30 στον πολυχώρο “Αστραία” στον Ίασμο, θα πραγματοποιηθεί ο φετινός ετήσιος χορός του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης (τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ – Κρατήσεις: 6947272267, 6979520977, 6978152252).

ipeirotes xoros 1Για τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ο σύλλογος προσκάλεσε μουσικούς από την Ήπειρο και συγκεκριμένα το σχήμα που αποτελείται από τους Νίκος Τασσής στο κλαρίνο, Βαγγέλη Νούση στο τραγούδι, Τάσο Τζιοβάρα στο λαούτο, Λάμπρο Τσόγκα στο βιολί, και Χρήστο Λώλη στα κρουστά. Οι χοροί του συλλόγου Ηπειρωτών έχουν πάντα επιτυχία και όσοι παρευρίσκονται φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο Ηπειρώτικο γλέντι.

Κατά τη διάρκεια του χορού θα διενεργηθεί λαχειοφόρος αγορά με πολλά πλούσια δώρα και δύο μεγάλα δώρα-προσφορές: του Ξενοδοχείου ΑΝΑΞ στο Μέτσοβο, και της επιπλοποιίας Δουλγέρη (αξίας 500 ευρώ).

doulgeris

Την επομένη, 20 Ιανουαρίου, το πρωί,  ο Σύλλογος θα τελέσει αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής εις μνήμην του προστάτη του, Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο εξ Ιωαννίνων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

ipeirotes artoklasia 1Από τις αρχές του 19ου αιώνα οι Ηπειρώτες που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Ροδόπης έφεραν από την πατρίδα τους την Ήπειρο εικόνες του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων που τις προσέφεραν στις εκκλησίες της Κομοτηνής. Μια τέτοια εικόνα βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής μαζί με τμήμα από το ιερό λειψάνου του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων (και μία ακόμη βρίκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που αναπαριστά τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων).

ipeirotes vivlioparousiasi 1Το απόγευμα δε της ίδιας μέρας (20/1), στις 19:30, στην ημιυπόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του καφέ “Λέσχη Κομοτηναίων”, οι εκδηλώσεις του συλλόγου θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Ευσταθίου με τίτλο «Λόγοι», που πραγματεύεται τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του βόρειου Έβρου. Το πόνημα αποτελεί μια ιστορική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και διεπιστημονικής προσέγγισης έρευνα γραπτών πηγών, προφορικής ιστορίας των κατοίκων, των μνημείων της περιοχής καθώς και της τοπικής μουσικοχορευτικής παράδοσης και λαογραφίας.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης είναι ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους στην Κομοτηνή με σημαντική συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου από το 1926 μέχρι και σήμερα. Δήμαρχοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, ευεργέτες, κ.λπ. έχουν αναδειχτεί στην περιοχή τιμώντας το ηπειρώτικο πνεύμα και συνδέοντας άρρηκτα τη Θράκη με την Ήπειρο.

Η Ήπειρος έχει χαρακτηριστεί ως η “κιβωτός του δημοτικού τραγουδιού”, καθώς με τις πανύψηλες οροσειρές της περιέκλειε και διέσωσε ακούσματα και παραδόσεις. Οι ορεινοί όγκοι αποτέλεσαν την ασπίδα διάσωσης του ηπειρώτικου πολιτισμού από άλλες νεωτερικές και ξενικές επιδράσεις. Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι σήμερα που οι κλειστές κοινωνίες και οι συνθήκες που δημιούργησαν το δημοτικό τραγούδι έχουν εκλείψει, το δημοτικό τραγούδι παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ηπειρώτικου βίου και μονοπωλεί κάθε κοινωνικό γεγονός, ανεξαρτήτως ηλικιακής κλίμακας. Εξ αιτίας τούτου μπορούμε να πούμε ότι η πολιτιστική περιφέρεια της Ηπείρου παραμένει γόνιμος χώρος μουσικής παρατήρησης και έρευνας αλλά και αυθεντικής παραδοσιακής διασκέδασης. Στη σημερινή του μορφή το ηπειρώτικο δημοτικό τραγούδι μπορεί να αναχθεί στις μουσικές εξελίξεις των δύο τελευταίων αιώνων κυρίως (19ο και 20ο). Προηγουμένως, η μουσική φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο φωνητική (αντιφωνικό τραγούδι), ενίοτε με συνοδεία φλογέρας ή και κρουστού (νταούλι ή ντέφι), μουσικά στοιχεία που επιβιώνουν και σήμερα με βασική εξέλιξη την αντικατάσταση της φλογέρας από το κλαρίνο.

ipeirotes ekdiloseis