Με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον Υφυπουργό Μάνο Κόνσολα, και τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Λούλη, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Χαίρομαι που εγκαινιάζουμε με το Υπουργείο Τουρισμού τον δεύτερο γύρο των συναντήσεων με τα Υπουργεία στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Κάναμε καλή δουλειά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αυτό πιστοποιείται και από τα εθνικο-οικονομικά αποτελέσματα με την αύξηση των εσόδων παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο. Έγιναν μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις, αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα της Thomas Cook, οπότε τώρα ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τον προγραμματισμό των δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ώστε να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στην καλή δυναμική, αλλά να βάλουμε και τα θεμέλια για μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ήδη είχαμε συζητήσει και έχει έρθει νομίζω η ώρα να τις υλοποιήσουμε».

Στη συνάντηση, όπου έγινε ο απολογισμός για το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2019 και παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για το 2020, συμμετείχαν ακόμη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, και η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου.

Τουριστικά μεγέθη 2019 και προβλέψεις 2020

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 οι αεροπορικές αφίξεις είναι ενισχυμένες κατά 3,8% και οι οδικές μειωμένες κατά 0,9%, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξηση χωρίς την κρουαζιέρα στο 2%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, συγκρίνοντας το 10μηνο του 2019 με το αντίστοιχο 10μηνο του 2018, παρουσίασαν αύξηση κατά 13,1%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,7%. Για το 2020 η εικόνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Θετική είναι εικόνα από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ.

Από δεξιά: Ο Υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπ. Μάνος Κόνσολας, και ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Λούλης.

Απολογισμός Ιουλίου- Δεκεμβρίου 2019

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Υπουργείου, στους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης της ΝΔ ανελήφθη σειρά δράσεων τόσο για την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όσο και για την προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά. Συγκεκριμένα:

 • Ολοκλήρωση της προετοιμασίας και έναρξη (για πρώτη φορά) καμπάνιας προώθησης της Ελλάδας για την pre-booking περίοδο.
 • Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρεοκοπίας της Thomas Cook, με διασφάλιση της φορολογικής ελάφρυνσης των ελληνικών εταιρειών και με προστασία θέσεων εργασίας.
 • Ιαματικές πηγές: Αλλαγή νομικού πλαισίου (χρονικός περιορισμός αναγνώρισης) και αναγνώριση επτά ιαματικών πηγών (μεταξύ αυτών και τα “Ψαρόθερμα” Σαμοθράκης-θυμηθείτε εδώ).
 • Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου προσέγγισης με την Κίνα για θέματα τουρισμού.
 • Νέες αεροπορικές συνδέσεις ώστε να ενισχυθεί η Ελλάδα ως προορισμός (Σανγκάη, Μπαχρέιν).
 • Σχεδιασμός Μαζικού Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου για αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους.
 • Συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες Ιτέας, Αρετσούς, Πύλου, Ναυπλίου.

Σχεδιασμός Δράσεων “ΜΑΖΙ 2020”

 1. Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου με άμεση εφαρμογή σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση, ενίσχυση και προβολή των Ειδικών Μορφών Τουρισμού.
 2. Νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη».
 3. Ενίσχυση Θαλάσσιου Τουρισμού με έμφαση στην απλοποίηση της χωροθέτησης και αδειοδότησης των Τουριστικών λιμένων (Μαρίνες).
 4. Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πρωτοποριακές μεταρρυθμιστικές δράσεις.
 5. Εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης (2021-2030) για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
 6. Δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις με στόχο την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.