Από το Μεσολόγγι κήρυξε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς, την έναρξη της εθνικής καμπάνιας για τη σωτηρία των πλάτανων, αναφερόμενος στην τεράστια πολιτισμική αξία τους για τη σύγχρονη Ελλάδα.

“Τα δέντρα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας, της συλλογικής μνήμης και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας”, ανέφερε ο Υφυπουργός, “αφού τα μνημειώδη δέντρα είναι συχνά συνδεδεμένα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως αυτό της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης“, όπως πρόσθεσε.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η τοποθέτησή του σε ανοιχτή σύσκεψη–ημερίδα, ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλάτανου που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα στη χώρα χώρα μας, είναι μάλλον πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης!

53236727 310732352824125 8946119837629808640 nΚαι τούτο, διότι όπως αποκάλυψε, από το 2003 που το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά, οι ενέργειες φαίνεται να ήταν αποσπασματικές και επαφίονταν στην καλή θέληση κάποιων, αφού μεταφέρθηκε σε όλη την επικράτεια με μολυσμένα εργαλεία και μηχανήματα από τον άνθρωπο – είναι άλλωστε άγνωστο εάν το θέμα είναι ευρύτερα γνωστό πέρα από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες…

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέα Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει, και αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, στους ελέγχους, στις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και στα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας, καθώς και στις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, στη χρηματοδότηση των δράσεων και στα πρόστιμα των παραβατών.

Συνοπτικά ο κ. Γιώργος Δημαράς δήλωσε: «Οι Έλληνες είμαστε πολιτισμικά συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πλάτανο. Έχουμε όμως συνείδηση της οικονομικής καταστροφής που θα προκληθεί από τις επόμενες πλημμύρες στα τεχνικά έργα και στις καλλιέργειες εάν τα ρέματα και οι χείμαρροι γεμίσουν με χιλιάδες νεκρά πλατάνια και τίποτε δεν συγκρατεί τα ορμητικά νερά τους; Μάθαμε ότι ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αναψυχής σε παρόχθιες περιοχές, αλλά είναι γνωστό στις υπηρεσίες και στους εργολάβους το πρόβλημα της εξάπλωσης της ασθένειας με τα μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί και εργάζονται εντός των ζωνών καραντίνας; Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο!»