Νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία / Κανονισμός (Ε.Ε.) 2019/649, θέτει αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans λιπαρών στα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, η περιεκτικότητα σε trans λιπαρά (εκτός των trans λιπαρών που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης), σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και σε τρόφιμα που προορίζονται για προμήθεια εμπόρων λιανικής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους.

Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων ως προς τα trans λιπαρά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2021.

Τα trans λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στη φύση υπάρχουν trans λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3% – 8% επί του ολικού λίπους), αλλά ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν trans λιπαρά (“βιομηχανικώς παραγόμενα” trans λιπαρά) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Το θέμα των τρανς λιπαρών δεν είναι καινούριο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Οι επιζήμιες επιδράσεις των βιομηχανικώς παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα, πλέον είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Τα trans λιπαρά αυξάνουν στον ορό του αίματος τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL cholesterol), ενώ μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL cholesterol).

Μάλιστα ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης trans λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η υψηλή διαιτητική πρόσληψη trans λιπαρών έχει συσχετιστεί και με άλλες αρνητικές επιδράσεις.

Για τους λόγους αυτούς η εξάλειψη των βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια μία από τις προτεραιότητες του Π.Ο.Υ. αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εθνικών Φορέων.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη βιομηχανία τροφίμων ως προς τη μείωση των βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών στα τρόφιμα, η νέα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης των λιπαρών αυτών.

Μελέτη του ΕΦΕΤ σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων σχετικά με τις γνώσεις και τη στάση των ενηλίκων απέναντι στα trans λιπαρά, καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ακούσει τον όρο trans λιπαρά. Για τον λόγο αυτό και βάσει της νέας νομοθεσίας, ο ΕΦΕΤ καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να ενημερωθούν επισκεπτόμενοι τον εξής σύνδεσμο:

http://www.efet.gr/images/old_efet/infographic_FINAL_web.pdf