Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας του covid-19 στην Ελλάδα, η ΕΣΑμεΑ και τα κατά τόπους Σωματεία ΑμεΑ τελούν σε εγρήγορση και ετοιμότητα.
Από την αρχή του προβλήματος, κατέχοντας το “know how”, αλλά και έχοντας υπό την ευθύνη τους άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, δεν σταμάτησαν την επικοινωνιακή και ενημερωτική προσπάθειά τους με ανακοινώσεις-οδηγίες-συστάσεις, προς ΜΜΕ, κλειστές μονάδες φροντίδας, καταστήματα κράτησης, στρατόπεδα, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, γηροκομεία, κ.λπ., προειδοποιώντας για την αύξηση της ανάγκης φροντίδας ειδικά των ανθρώπων που είναι έγκλειστοι.
Το “πρόβλημα”, όπως τονίζουν, δεν είναι ο μόνο ο έγκλειστος, αλλά και ο δεσμοφύλακας, ο γιατρός, ο αξιωματικός, ο νοσοκόμος, ο εργαζόμενος, που πρέπει να προσέχουν διπλά από τον έγκλειστο.
Δοθέντων τούτων, σημειώνουν: “Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά, καθώς δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε, να μη χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας λόγω καλοκαιριού. Τα υπόλοιπα είναι θέμα Δικαιοσύνης για τον επιμερισμό ευθυνών. Ο εχθρός covid-19 είναι ακόμα αχαρτογράφητος και πανούργος, μεταλλάσσεται εύκολα. Η μόνη επίθεσή μας είναι η άμυνα”.