Ερώτηση Χαρίτου για τον τροφοδοτικό αγωγό μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής

Ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, να αναλάβει την ευθύνη ώστε "να αρθούν τα εμπόδια που βάζει η ΔΕΗ ΑΕ στην υλοποίηση του έργου του Δήμου Κομοτηνής για τη μεταφορά νερού από το φράγμα Γρατινής, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο ΠΕΠ/ΑΜ-Θ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ζήτησε με ερώτησή του, που συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, να αναλάβει την ευθύνη ώστε “να αρθούν τα εμπόδια που βάζει η ΔΕΗ ΑΕ στην υλοποίηση του έργου του Δήμου Κομοτηνής για τη μεταφορά νερού από το φράγμα Γρατινής, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο ΠΕΠ/ΑΜ-Θ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση”.

Ο βουλευτής επισημαίνει στον Υπουργό ότι “η ΔΕΗ Α.Ε. καθυστερεί αδικαιολόγητα την υπογραφή της σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής, γεγονός που εμποδίζει την Προκήρυξη και  υλοποίηση του ώριμου και σημαντικού για την περιοχή έργου «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής»”.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Χαρίτου:

“Θέμα: Να  υλοποιηθεί το έργο του Δήμου Κομοτηνής για την μεταφορά νερού από το φράγμα Γρατινής.

Η ΔΕΥΑ του Δήμου Κομοτηνής είναι φορέας υλοποίησης του έργου «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής» με προϋπολογισμό 5.912.096,78 ευρώ, που αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 11.708m από το φράγμα της ΔΕΗ Α.Ε. στη Γρατινή, οικισμού του Δήμου Κομοτηνής, έως τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού  στη  Κομοτηνή. Η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τότε αν. υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ενέκριναν στις 8-11-2018 τους περιβαλλοντικούς όρους του εν λόγω έργου   σύμφωνα με  τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού 2,5 εκ. m3 ετησίως στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής από το σύνολο των 5 εκ. m3 που είχε αναλάβει ως υποχρέωση η ΔΕΗ Α.Ε. προς την τοπική κοινωνία. Ο Δήμος Κομοτηνής με το έργο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες  ύδρευσης  και να  εξασφαλίσει τις μεγάλες  ποσότητες νερού   που σήμερα αντλεί από είκοσι γεωτρήσεις εξαντλώντας τους υδάτινους πόρους τους τόσο αναγκαίους στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Το έργο είναι επιπρόσθετα  σημαντικό ως μεταβατικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι  να προχωρήσει  η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Φράγματος Συμβόλων, που θα δώσει μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου Κομοτηνής. Με απόφαση της   Περιφέρειας ΑΜ-Θ το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση Όμως με βάση την αριθμ. 486/19.9.2019 απόφαση  για την δημοπράτησή του απαιτείται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για τον επιμερισμό της χρήσης του νερού και τον τρόπο διαχείρισης της ποσότητας. Η συμφωνία αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί  με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. αυτή καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος  απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ  λόγω μη τήρησης του  χρονοδιαγράμματος και να χαθεί  έτσι ένα  πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε η εποπτευόμενη από το υπουργείο σας διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής»;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood