Με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μαζί με άλλους βουλευτές, ζητά να διοχετευτούν το συντομότερο δυνατόν στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους τα πρόστιμα που επιστράφηκαν από την Ε.Ε. στη χώρα μας  (των 280 περίπου εκ. € για ενισχύσεις των ετών 2009-2011 και των 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012), “σε μία περίοδο που έχουν πληγεί από την πανδημία και χρειάζονται άμεση στήριξη για να επανεκκινηθεί η οικονομία στον αγροτοκτηνοτροφικό χώρο”, όπως τονίζει ο κ. Χαρίτου, συμπληρώνοντας: “Τα πρόστιμα αυτά είχαν καταλογιστεί στην χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έτη 2009-2012 με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων για τη μη σωστή εφαρμογή του ορισμού του βοσκότοπου. Οι επίμονες ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 πέτυχαν αυτή τη θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη, να δικαιωθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να επιστραφούν 280 εκ. € περίπου για ενισχύσεις των ετών 2009-2011  και 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012”.

Το κείμενο της ερώτησης:

“Με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ένατο τμήμα) της 13ης Φεβρουαρίου 2020 και της 30ης Απριλίου 2020 επιστρέφονται στη χώρα μας περίπου 466 εκατ. € από τις δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη σωστή χορήγηση των ενισχύσεων κατά τα έτη 2009-2012 και ειδικότερα για τη μη σωστή εφαρμογή του ορισμού του βοσκότοπου. Η εξέλιξη αυτή, δεν ήταν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα επίπονων ενεργειών της ελληνικής πλευράς οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 με τα αιτήματα αναιρέσεων που κατατέθηκαν για τους καταλογισμούς που η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε επιβάλλει στη Χώρα καθώς και των αναγκαίων  διεργασιών και συνεργασιών με άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Γαλλία ώστε το 2017 να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων. Η διεύρυνση του ορισμού του βοσκότοπου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο άρθρο 3 του κανονισμού Οmnibus (2393/2017), σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούν να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση στη νότια Ευρώπη και ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου μια πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα. Αυτές οι βοσκήσιμες γαίες παρέχουν τροφή κυρίως στα μικρά μηρυκαστικά (πρόβατα και αίγες), τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία του ζωικού κεφαλαίου στη νότια Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καλύπτοντας  τις διατροφικές ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα, μειώνοντας το κόστος και σταθεροποιώντας την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων όπως γάλα, κρέας, φέτα και γιαούρτι. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πράττοντας το σωστό τόσο σε ενωσιακό επίπεδο με τα αιτήματα αναιρέσεων και τον κανονισμό omnibus όσο και στο εσωτερικό με το νόμο 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες είχε ως αποτέλεσμα τη θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη,  να δικαιωθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να επιστραφούν 280 εκ. € περίπου για ενισχύσεις των ετών 2009-2011 και 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012. Σημειώνεται επίσης πως οι δύο αυτές θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει νομολογιακό δεδομένο και αναμένεται η έκδοση και άλλων παρόμοιων αποφάσεων υπέρ της χώρας μας, καθώς εκκρεμούν και άλλες αναιρέσεις κατά καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος μας για το ίδιο θέμα. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ώστε τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν το συντομότερο δυνατό στον αγροτικό χώρο που δικαιωματικά ανήκουν, για να απορροφηθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού και να στηριχτεί η βιωσιμότητά του χώρου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας;
  2. Ποιες προβλέπεται να είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων ώστε να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς του Έλληνες αγρότες;”.