Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τις τιμές της φέτας στο εξωτερικό

Παρέμβαση στη Βουλή, καταθέτοντας ερώτηση, πραγματοποίησαν τέσσερις Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη του κόμματος, Βουλευτή Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, και με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν τη φέτα να πωλείται σε χώρες του εξωτερικού (Ιρλανδία) στη μισή τιμή από αυτήν που την πληρώνουν οι καταναλωτές στην εγχώρια αγορά.
ΖΕΪΜΠΕΚ

Οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς στην ερώτησή τους αναφέρονται επίσης σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην οποία γίνεται λόγος για «απουσία επαρκών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές» και για «αδράνεια της κυβέρνησης που με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι στηρίζει αθέμιτες πρακτικές και συμπράττει και η ίδια στον πόλεμο κατά της κτηνοτροφίας και της ονομασίας Π.Ο.Π. της ελληνικής φέτας», ενώ υπενθυμίζουν πως σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, στις αρχές του 2024, βρέθηκαν περιπτώσεις νοθείας  στη φέτα που σχετίζονται με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στις αγορές  της Γαλλίας και της Γερμανίας (μετά από ελέγχους των ίδιων των σούπερ μάρκετ και όχι από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, απαιτεί την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ώστε να ληφθούν άμεσα δείγματα από τις εν λόγω συσκευασίες με «φέτα» (παραχθείσας στην περιοχή της Ελασσόνας), ώστε να διαπιστωθεί αν και πως δικαιολογούνται οι τόσο χαμηλές τιμές πώλησης σε αγορές στο εξωτερικό, αν έχει το συγκεκριμένο προϊόν τις προδιαγραφές να θεωρείται Π.Ο.Π., διαφορετικά «θα πρέπει να μπουν μεγάλα πρόστιμα στην πραγματικότητα και όχι στο συρτάρι, όπως αυτά που βρήκε ο αρμόδιος Υπουργός», όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι χαρακτηριστικά.

Οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να πιάσουν τόπο οι εισφορές που καταβάλλουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – άρα να πραγματοποιηθούν επιτέλους οι απαραίτητοι έλεγχοι που θα προστατέψουν τη φήμη της ελληνικής φέτας – και υπογραμμίζουν πως φαινόμενα τυχόν νοθείας πλήττουν πρώτα και κυρίως τους ίδιους τους αιγοπροβατοτρόφους, συνολικά τον κλάδο, αλλά και την ίδια την «υστεροφημία» της φέτας στις διεθνείς αγορές.

Κλείνοντας, απευθύνουν στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

 1. Πως δικαιολογείται, φέτα, να πωλείται στο εξωτερικό στη μισή τιμή σε σχέση με την εγχώρια αγορά;
 2. Έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη εταιρεία όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι; Και εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων;
 3. Έχει προχωρήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες στη διερεύνηση της υπόθεσης της νοθείας φέτας σε σουπερμάρκετ της Γαλλίας και της Γερμανίας; Και εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα αυτής;
 4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να διαφυλαχθεί και να μην υπονομεύεται η φήμη της φέτας στις διεθνείς αγορές;”.

Ολόκληρο το κείμενο της κοινοβουλευτικής Ερώτησης

“Προς τους κ.κ. Υπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και Εξωτερικών.

Θέμα: « Η φέτα στις αγορές του εξωτερικού».

Σάλος επικρατεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη τιμή της φέτας, παραχθείσας στην περιοχή της Ελασσόνας που δημοσιεύματα την φέρουν να πωλείται στο εξωτερικό (Ιρλανδία) 5,45 ευρώ, όταν η τιμή στον Έλληνα καταναλωτή είναι διπλάσια.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε ανακοίνωση του,  καταγγέλλει την  «απουσία επαρκών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές», τονίζει ότι  «είναι αδιανόητο πώς πιστοποιημένη φέτα μπορεί να πωλείται σε τόσο χαμηλή τιμή, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής της ανέρχεται στα 7,2-8 ευρώ το κιλό» και καταλήγει ότι  «Η αδράνεια της κυβέρνησης σημαίνει ότι υποστηρίζει αθέμιτες πρακτικές και συμπράττει με αυτόν τον τρόπο και η ίδια στον πόλεμο κατά της κτηνοτροφίας και της ονομασίας Π.Ο.Π της ελληνικής φέτας».

Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για το ίδιο θέμα σε επιστολή της προς τον αρμόδιο Οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τονίζει ότι «Επειδή εκ του νόμου αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο των ΠΟΠ προϊόντων είστε εσείς μαζί με τον ΕΦΕΤ και την οικονομική αστυνομία ζητάμε άμεσα την κινητοποίησή σας παίρνοντας δείγματα από τις εν λόγω συσκευασίες με ‘‘φέτα’’», «προκειμένου να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:

 1. Γιατί τόσο χαμηλή η τιμή του προϊόντος;
 2. Κατά πόσο αυτό το προϊόν έχει τις προδιαγραφές ΠΟΠ;
 3. Αν δεν είναι φέτα οι κτηνοτρόφοι ζητούν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτών που την παρασκεύασαν και την πούλησαν σε αυτή την περίεργη τιμή και να μπουν μεγάλα πρόστιμα στην πραγματικότητα και όχι στο συρτάρι όπως αυτά που βρήκε ο αρμόδιος Υπουργός».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής στις αρχές του 2024 βρέθηκαν περιπτώσεις νοθείας στη φέτα που σχετίζονται με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στις αγορές της Γαλλίας και Γερμανίας και ότι η νοθεία βρέθηκε μετά από ελέγχους των σούπερ μάρκετ και όχι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με το αρ. πρωτ. 2123/22-1-2024 έγγραφο του ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης για το θέμα τόνιζε «Όσον αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για υπόθεση νοθείας φέτας σε σουπερμάρκετ της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ήδη κάνει ενέργειες για τη διερεύνηση του θέματος», ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το αρ. πρωτ. 67/20212-/20-2-2024 έγγραφο ένα μήνα μετά για το ίδιο θέμα απαντούσε σε άλλη κοινοβουλευτική ερώτηση ότι «δεν διαθέτει, επί του παρόντος, στοιχεία από καμία πηγή (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Πρεσβεία, πολίτες κ.λπ.) από τα οποία να προκύπτει ή έστω να υποδηλώνεται η ύπαρξη νοθευμένης ΦΕΤΑΣ από ελληνική επιχείρηση στην αγορά του εξωτερικού».

Επειδή τυχόν νοθεία στη φέτα πλήττει πρωτίστως τους αιγοπροβατοτρόφους

Επειδή η διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων ως προς την παρασκευή της φέτας είναι απαραίτητη για την επιβίωση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας.

Επειδή στην παραγωγή φέτας δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός βιομηχανικών επιχειρήσεων

Επειδή η φέτα αποτελεί ένα  από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας

Επειδή δημιουργούνται κίνδυνοι ως προς τη φήμη της φέτας στις διεθνείς αγορές

Επειδή οι Έλληνες κτηνοτρόφοι καταβάλλουν εισφορές στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1. Πως δικαιολογείται φέτα να πωλείται στο εξωτερικό στη μισή τιμή σε σχέση με την εγχώρια αγορά;
 2. Έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη εταιρεία όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι και εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων;
 3. Έχει προχωρήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες στη διερεύνηση της υπόθεσης της νοθείας φέτας σε σουπερμάρκετ της Γαλλίας και της Γερμανίας και εάν ναι ποια τα αποτελέσματα αυτής;
 4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να διαφυλαχθεί και να μην υπονομεύεται η φήμη της φέτας στις διεθνείς αγορές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Αναγνωστοπούλου Σία

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τζούφη Μερόπη”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood