Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Θα στηρίξετε επιτέλους την καλλιέργεια καπνού και τους παραγωγούς στη Θράκη;

"Η αδικία που αισθάνονται οι καπνοπαραγωγοί είναι δικαιολογημένη γιατί παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία τους αποκλείστηκε και από τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα ενισχύσεων με τον τρόπο που τα προκήρυξε η κυβέρνηση, όπως τις επιστρεπτέες προκαταβολές κ.ά.".
Screenshot_245

O βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με ερώτησή του που συνυπογράφουν είκοσι ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξουν με συγκεκριμένα μέτρα την καλλιέργεια του καπνού και τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης υλοποιώντας τη δέσμευση που ανέλαβε ο Σπ. Λιβανός έναντι της διοίκησης του συνεταιρισμού των καπνοπαραγωγών για ενίσχυση ύψους τουλάχιστον 95 ευρώ το στρέμμα λόγω των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής την καλλιεργητική περίοδο του 2020, εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Στην ερώτηση εκφράζεται η ανησυχία για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας εξαιτίας “των πιέσεων που δέχονται οι τιμές στις αγοραπωλησίες, του υψηλού κόστους παραγωγής και της αδιαφορίας της σημερινής κυβέρνησης αφού δεν φρόντισε να ανανεώσει τη συμφωνία με την Philippe Morris International για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, όπως είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας την αγορά από την εταιρεία 30.000 τόνων καπνού”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μέτρων όπως:

  • Οικονομική ενίσχυση λόγω Covid-19 στους καπνοπαραγωγούς των ποικιλιών καπνού που καλλιεργούνται στη Θράκη.
  • Να προβούν σε ενέργειες ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και με βάση κανόνων οι αγοροπωλησίες του καπνού, που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.
  • Να αξιοποιήσουν τον δεύτερο πυλώνα των πόρων της νέας ΚΑΠ προκειμένου να στηρίξουν την καπνοκαλλιέργεια προτού αυτή εγκαταλειφθεί οριστικά.
  • Να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ολόκληρη η ερώτηση

“Θέμα: «Θα στηρίξετε επιτέλους την καλλιέργεια καπνού και τους παραγωγούς στη Θράκη;»

Ακόμη περιμένουν οι καπνοκαλλιεργητές της ΠΕ Ροδόπης και συνολικά της Θράκης την οικονομική ενίσχυση τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε δεσμευτεί  στη διοίκηση του συνεταιρισμού των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης σε συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο του 2021. Όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι έχετε υποσχεθεί κορονοενισχύσεις στους παραγωγούς, ύψους τουλάχιστον 95 ευρώ ανά στρέμμα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής την καλλιεργητική περίοδο του 2020, εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους.

Η αδικία που αισθάνονται είναι δικαιολογημένη γιατί παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών αποκλείστηκαν και από τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα ενισχύσεων με τον τρόπο που τα προκήρυξε η κυβέρνηση, όπως τις επιστρεπτέες προκαταβολές κά. Ενώ τηνίδια χρονικά περίοδο, η εμπορική αξία της  καλής ποιότητας των καπνών τύπου μπασμά που πουλήθηκαν το 2020 ήταν σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση προηγούμενων ετών, με μέσο όρο τα  4,3 ευρώ ανά κιλό έναντι 5,16 ευρώ ανά κιλό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δραστική μείωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, η αδυναμία μεγάλου μέρους τους να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα, η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και η εγκατάλειψη μαζικά της καλλιέργειας, χωρίς καμία απολύτως ενέργεια ανάσχεσης της κατάστασης από πλευράς του ΥπΑΑΤ.

Η ανησυχία των καπνοπαραγωγών σήμερα είναι ακόμη πιο έντονη ενόψει μάλιστα και των φετινών αγοροπωλησιών των καπνών, αφού υπάρχει μεγάλη αστάθεια στις αγορές του καπνού με τις τιμές αισθητά μειωμένες σε πολλές  βαλκανικές χώρες. Ενώ η σημερινή κυβέρνηση δεν φρόντισε να ανανεώσει τη συμφωνία με την Philippe Morris International για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, όπως είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ για την τριετία 2016-2018 εξασφαλίζοντας την προμήθεια από την εταιρεία 30.000 τόνων καπνού στηρίζοντας και με αυτό τον τρόπο τον Έλληνα καπνοκαλλιεργητή. Την ίδια στιγμή ως κυβέρνηση δεν έχετε ακόμη λάβει  μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους παραγωγής με τις τιμές των αγροεφοδίων να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, το ίδιο και το ενεργειακό κόστος με το αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Θα χορηγήσει όπως έχει δεσμευτεί οικονομική ενίσχυση λόγω Covid-19 στους καπνοπαραγωγούς των ποικιλιών καπνούπου καλλιεργούνται στη Θράκη;
  2. Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και βάση κανόνων οι αγοροπωλησίες του καπνού, που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες;
  3. Σκοπεύει να αξιοποιήσει τον δεύτερο πυλώνα των πόρων της νέας ΚΑΠ προκειμένου να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια προτού αυτή εγκαταλειφθεί οριστικά;
  4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής;”.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

ΜωραΐτηςΑθανάσιος (Θάνος)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος”

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood