Συγκεκριμένα αναφέρουν:
“Με την ΚΥΑ 54427/2024 (ΦΕΚ 7047/20/12/2014) για την πιλοτική εφαρμογή νέων όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, η κυβέρνηση οδηγεί σε μεγάλη μείωση των δικαιούχων, αποκλείοντας από το επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα το λαμβάνουν. Συγκεκριμένα:
-Με το άρθρο 4 παρ.2 αυξάνεται το όριο των ημερών ασφάλισης για ένταξη στο επίδομα ανεργίας κατά 50 ημέρες (από 125 σε σε 175 τους τελευταίους 14 μήνες, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες πριν τη λήξη της σχέσης εργασίας). Η αλλαγή αυτή, αν εφαρμοστεί οριζόντια μετά το τέλος της πιλοτικής εφαρμογής, θα οδηγήσει εκτός επιδόματος ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, καθώς και μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως μεταξύ άλλων, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και κέντρα μελέτης και οι συμβασιούχοι σε δήμους.
-Συγχρόνως οι διατάξεις της ΚΥΑ για την ενσωμάτωση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (άρθρο 5 παρ. 2), ουσιαστικά αφαιρούν το δικαίωμα επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας από το μεγαλύτερο ποσοστό των σημερινών δικαιούχων, καθώς για χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 24 μήνες θα απαιτούνται πλέον 60 μήνες εργασίας στους τελευταίους 74 μήνες από τη λύση της σχέσης εργασίας, μη λαμβανομένων υπόψη των τελευταίων 2 μηνών. (Σήμερα, οι βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στους δικαιούχους χορήγησης του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι να έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 10.000 με επιπλέον προσαύξηση 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.)
Επειδή:
– η χορήγηση επιδόματος ανεργίας αποτελεί βασική κοινωνική μέριμνα του κράτους, για την οποία άλλωστε οι εργαζόμενοι πληρώνουν μηνιαίες εισφορές,
– οι διατάξεις της ΚΥΑ για το πιλοτικό πρόγραμμα αν εφαρμοστούν συνολικά θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση των σημερινών δικαιούχων τόσο του τακτικού επιδόματος ανεργίας, όσο και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και θα φέρουν σε απόγνωση χιλιάδες ανέργους.
Ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
-Θα αποσύρουν τη διάταξη της ΚΥΑ που αυξάνει τις ημέρες ασφάλισης για τη χορήγηση του επιδόματος τακτικής ανεργίας από 125 σε 175, αφήνοντας εκτός επιδόματος χιλιάδες εργαζόμενους και ολόκληρες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι σε φροντιστήρια και οι συμβασιούχοι σε δήμους;
-Θα αλλάξουν τις διατάξεις της ΚΥΑ που, με το μανδύα της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας στο τακτικό επίδομα, στην πράξη αφαιρούν από χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους τη δυνατότητα ένταξης στους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας για 24 μήνες;
-Θα παραμείνουν οι σημερινές ευνοϊκότερες προϋποθέσεις χορήγησης τακτικού επιδόματος ανεργίας σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι οικοδόμοι;”.
Ολόκληρη η ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών:
“Με την ΚΥΑ 54427/2024 (ΦΕΚ 7047/20/12/2014) για την πιλοτική εφαρμογή νέων όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, η κυβέρνηση οδηγεί σε μεγάλη μείωση των δικαιούχων, αποκλείοντας από το επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα το λαμβάνουν.
Στον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για την τακτική επιδότηση της ανεργίας γίνεται αυστηροποίηση των όρων ένταξης, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 της ΚΥΑ αυξάνεται το όριο των ημερών ασφάλισης για ένταξη στο επίδομα ανεργίας κατά 50 ημέρες (από 125 σε 175 τους τελευταίους 14 μήνες, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες πριν τη λήξη της σχέσης εργασίας).
Η αλλαγή αυτή, αν εφαρμοστεί οριζόντια μετά το τέλος της πιλοτικής εφαρμογής, θα οδηγήσει εκτός επιδόματος ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, καθώς και μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως μεταξύ άλλων, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και κέντρα μελέτης και οι συμβασιούχοι σε δήμους. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις κατηγορίες εργαζομένων όπου ισχύσουν σήμερα ευνοϊκότερα κριτήρια , όπως στην περίπτωση των οικοδόμων που χρειάζονται 100 ημέρες ασφάλισης.
Συγχρόνως οι διατάξεις της ΚΥΑ για την ενσωμάτωση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (άρθρο 5 παρ. 2), ουσιαστικά αφαιρούν το δικαίωμα επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας από το μεγαλύτερο ποσοστό των σημερινών δικαιούχων, καθώς για χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 24 μήνες θα απαιτούνται πλέον 60 μήνες εργασίας στους τελευταίους 74 μήνες από τη λύση της σχέσης εργασίας, μη λαμβανομένων υπόψη των τελευταίων 2 μηνών (1 μήνας επιδότησης για κάθε 2 μήνες απασχόλησης για τους πρώτους 12 μήνες και 1 μήνας επιδότησης για κάθε 3 μήνες απασχόλησης για τους επόμενους 12.) Σήμερα, οι βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στους δικαιούχους χορήγησης του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι να έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 10.000 με επιπλέον προσαύξηση 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Επειδή
-Η χορήγηση επιδόματος ανεργίας αποτελεί βασική κοινωνική μέριμνα που οφείλει το κράτος στους εργαζόμενους που βρίσκονται εκτός εργασίας και για την οποία άλλωστε οι εργαζόμενοι πληρώνουν μηνιαίες εισφορές.
– Οι διατάξεις της ΚΥΑ για το πιλοτικό πρόγραμμα αν εφαρμοστούν συνολικά θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση των σημερινών δικαιούχων τόσο του τακτικού επιδόματος ανεργίας, όσο και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και θα φέρουν σε απόγνωση χιλιάδες ανέργους
Ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
-Θα αποσύρουν τη διάταξη της ΚΥΑ που αυξάνει τις ημέρες ασφάλισης για τη χορήγηση του επιδόματος τακτικής ανεργίας από 125 σε 175, αφήνοντας εκτός επιδόματος χιλιάδες εργαζόμενους και ολόκληρες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι σε φροντιστήρια και οι συμβασιούχοι σε δήμους;
-Θα αλλάξουν τις διατάξεις της ΚΥΑ που, με το μανδύα της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας στο τακτικό επίδομα, στην πράξη αφαιρούν από χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους τη δυνατότητα ένταξης στους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας για 24 μήνες;
-Θα παραμείνουν οι σημερινές ευνοϊκότερες προϋποθέσεις χορήγησης τακτικού επιδόματος ανεργίας σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι οικοδόμοι;”.