Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, με θέμα «Ακινητοποίηση αλιευτικών σκαφών Καβάλας λόγω αύξησης τιμών καυσίμων», κατέθεσαν οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης της “Ελληνικής Λύσης”, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας.

Το κείμενο της ερώτησης:

“Κύριοι Υπουργοί.

Σε δραματική έκκληση προβαίνουν οι εκπρόσωποι των αλιέων Καβάλας ύστερα από την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα. Εξαιτίας αυτής, ακινητοποιούνται πια δεκάδες αλιευτικά σκάφη (μεσοσταθμικά κατά 30%), και όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι αλιείς, «οδεύουμε στο να μην μπορούμε στο άμεσο μέλλον να φάμε το δικό μας ελληνικό ψάρι».

Το κόστος στο πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά δυόμιση φορές, με συνέπεια την παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής και κατ’ επέκταση την απόλυτη υστέρηση κέρδους και την αδυναμία κάλυψης των αμοιβών του προσωπικού.

Καταληκτικά, το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων πια θεωρείται καταφανώς αρνητικό με προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης, δεδομένης της «αχαλίνωτης και καλπάζουσας» ενεργειακής κρίσης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

  • Δεδομένου επιπλέον ότι η αυξητική τάση ακινητοποίησης αλιευτικών σκαφών τόσο της Καβάλας όσο της Αλεξανδρούπολης αλλά και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου θα επηρεάσει κι άλλα συναφή επαγγέλματα εξαρτώμενα από την αλιεία, προτίθεστε όπως αναλάβετε άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου τα αναγνωρισμένα και ενταγμένα στα μητρώα αλιευτικά σκάφη (όλων των τύπων) της χώρας, να προμηθεύονται ατελώς το πετρέλαιό τους για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η τρέχουσα ακραία μορφή της ενεργειακής κρίσης;
  • Εναλλακτικά, διατίθεστε, όπως στα πρότυπα λειτουργίας της εν ισχύι ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιδότηση καυσίμων, δημιουργήσετε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι αναγνωρισμένοι κάτοχοι-ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών ώστε δι’ αυτής να απαλλάσσονται από ικανοποιητικό μέρος του κόστους των καυσίμων τους;”.