Ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκος Βελόπουλος υπέβαλλε στους Υπουργούς, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, και Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη, ερώτηση με θέμα «Έρευνες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σχετικά με χορήγηση “Golden Visa” σε Τούρκους πολίτες».

Η ερώτηση έχει ως εξής:

“Κύριοι Υπουργοί. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εφαρμόζεται πρόγραμμα μέσω του οποίου οι πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητη περιουσία αξίας πλέον των 250.000 ευρώ εξασφαλίζουν πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Αν και η πλειονότητα των ξένων του συγκεκριμένου προγράμματος – επονομαζόμενο «Golden Visa» – προέρχεται ως επί τω πλείστον, κατά 65,4%, από την Κίνα, ακολουθούν κατά μικρότερα μεγέθη υπήκοοι άλλων χωρών και μεταξύ αυτών και υπήκοοι Τουρκίας κατά 6,4%. Οι τελευταίοι προτιμούν ακίνητα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κυρίως στην Καβάλα και στον Έβρο. Κατά τη διαδικασία όμως της χορήγησης, και μέσω αθέμιτων διαδικασιών, ένας Τούρκος δύναται να ιδρύσει μια εταιρεία με έδρα τον Έβρο ή όποια άλλη Περιφερειακή Ενότητα της ΑΜ-Θ μόνο για να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου που στα χαρτιά θα φαίνεται ότι κοστίζει πάνω από 250.000 ευρώ· και αφού το αγοράσει, να εξασφαλίσει «Golden Visa» για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του. Το ακίνητο αυτό μπορεί να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή ή στην Καβάλα, σε πόλεις δηλαδή ιδιαίτερης «ευαισθησίας» για τους Τούρκους, και η διαδικασία επιτυγχάνεται μέσω υπερκοστολογήσεων δια δικηγόρων και μεσιτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάσθε:

  1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε εάν έχετε διεξάγει έρευνες την τελευταία τριετία σχετικά με τη νομιμότητα της χορήγησης της «Golden Visa» σε ξένους υπηκόους, και ποια τα συμπεράσματα που προκύπτουν εξ αυτών;
  2. Από ποιες χώρες αναλυτικά προέρχονται οι υπήκοοι-δικαιούχοι της «Golden Visa», και πώς κατανέμονται ανά Περιφέρεια;
  3. Διατίθεστε όπως εξαιρέσετε τους Τούρκους υπηκόους να δικαιούνται και να διεκδικούν απόκτηση του εν λόγω προνομίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για λόγους εθνικής ασφαλείας;”.