Ερωτήσεις προς την Κομισιόν από τον Αλέξη Γεωργούλη για τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές στην Ελλάδα

Δύο ερωτήσεις προς την Κομισιόν για τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές που έπληξαν και πλήττουν την Ελλάδα, με αίτημα γραπτής απάντησης, κατέθεσε ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης. 
georgoulis-int.jpg (1)

Η πρώτη ερώτηση, με θέμα αφορά “Mέτρα για την ταχύτερη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ε.Ε.”, αφορά τις πλημμύρες που εκτός από τη χώρα μας σημειώνονται σε όλη την Ευρώπη, και η δεύτερη, με θέμα “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές και ολέθριες πλημμύρες στην Ελλάδα”, αφορά τις βιβλικές καταστροφές σε Θράκη, Θεσσαλία, κ.α. 

Αναλυτικά οι ερωτήσεις του κ. Γεωργούλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή | Άρθρο 138 του Κανονισμού | Αλέξης Γεωργούλης (NI) | Θέμα: Mέτρα για την ταχύτερη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μεγάλες είναι οι φυσικές καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε τις περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας και πολλές περιοχές τους (Λάρισα, Αγιά, Φάρσαλα, Κιλελέρ, Βόλο, Πήλιο, Αγχίαλο, Σποράδες, Καρδίτσα, Παλαμά, Τρίκαλα, κ.ά.) έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκαλώντας αποκλεισμούς και τεράστια προβλήματα σε οδικές αρτηρίες, σπίτια, καλλιέργειες και περιουσίες, με τραγικότερη συνέπεια ακόμα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες της εξάπλωσης των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη, με oλοένα και περισσότερους πληθυσμούς και περισσότερα οικοσυστήματα να πλήττονται και να χρειάζονται βοήθεια. Ο αριθμός, η συχνότητα, και η ένταση, των εν λόγω κλιματικών φαινομένων, αυξάνονται. Αναμφίβολα ο κίνδυνος επέλασης ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν φυσικές καταστροφές, έχει καταστεί μόνιμος και αφορά όλη την Ευρώπη.

  • Προτίθεται η Ευρωπαϊκή επιτροπή να χρησιμοποιήσει άμεσα όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να συνδράμει τις ελληνικές Αρχές για τη γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων;
  • Ποια νέα μέσα και ποια πρόσθετα μέτρα προτίθεται να προτείνει η Επιτροπή για την ταχύτερη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης που οδηγούν σε ολοένα και περισσότερες φυσικές καταστροφές;.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή | Άρθρο 138 του Κανονισμού | Αλέξης Γεωργούλης (NI) | Θέμα: Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές και ολέθριες πλημμύρες στην Ελλάδα.

Καταστροφικές πυρκαγιές και ολέθριες πλημμύρες στην Ελλάδα έπληξαν πολλές περιοχές σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα από την αρχή του έτους έως τις 30.08.2023, καταγράφει αύξηση +270% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002–2022) καίγεται ετησίως στη χώρα. Καταγράφοντας 1.610.080 στρέμματα καμένων εκτάσεων, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ είκοσι Μεσογειακών χωρών. Στη συνολική καμένη έκταση της χώρας, το 71% είναι δασικές εκτάσεις, το 50% βρίσκεται εντός του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA, το 73% προέρχεται από τις τρεις λεγόμενες “Megafires” δηλαδή αυτές στον νομό Έβρου όπου κάηκε το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, στη Ρόδο και στα Δερβενοχώρια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας “Copernicus”, η πυρκαγιά της Δαδιάς αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ε.Ε. Τραγικές συνέπειες των παραπάνω ήταν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές δασών και βιοποικιλότητας, καθώς και η εκτεταμένη απώλεια περιουσιών. Δεδομένης της πρόσφατης ψήφισης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης, 

  • πώς προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των καταστραμμένων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών όπως η ρύθμιση του αέρα και των υδάτων, η υγεία του εδάφους, η επικονίαση και η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών που συνδέονται με τις καταστροφικές πυρκαγιές;”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood