Το πολιτικό μενού των ημερών έχει και την έκθεση των αρνητικών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, κάτι που έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς όμως να επαληθευθεί. Και αυτός είναι ο λόγος που συγχρόνως αναγνωρίζει ότι…θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο – ο νοών νοείτω. Εξάλλου το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εμμένει στη βάσιμη πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019, θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6%, και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί.

Πάντως, ανακύπτει και ένα άκρως ενδιαφέρον και εύλογο ερώτημα: Γιατί άραγε η Κομισιόν δεν αντέδρασε πριν τις ευρωεκλογές στα μέτρα ελάφρυνσης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση; Είναι απλό: διότι τα μέτρα ήταν πλήρως κοστολογημένα και δεν έθεταν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την οικονομική πορεία και τους στόχους της, ούτε και την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.

Βέβαια, όλοι θυμόμαστε ότι από το βράδυ της ημέρας των ανακοινώσεων των μέτρων, ορισμένοι ακραίοι των Βρυξελλών είχαν δώσει σαφή δείγματα γραφής για τον σχεδιασμό τους και τις προθέσεις τους να ακυρώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης και να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ακραία λιτότητα και τις περικοπές. Το έκανε χαρακτηριστικά ο κ. ΒέμπερΚαι όσο αυτοί οι ακραίοι βλέπουν τη ΝΔ να μη δεσμεύεται για τη διατήρηση των μέτρων ελάφρυνσης, τόσο προφανώς και θα παίρνουν θάρρος και θα ζητήσουν την ακύρωσή τους.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει πριν τις ευρωεκλογές οτι οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν εάν θα διατηρηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε ένα πρώτο σήμα. Τώρα στις εθνικές εκλογές που το διακύβευμα είναι ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα, τώρα που δεν υπάρχει περιθώριο «χαλαρής ψήφου», τώρα οι πολίτες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν όχι μόνο τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης (ενίσχυση συνταξιούχων, μειώσεις σε ΦΠΑ), αλλά και όλα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται: ψήφος στη ΝΔ διασφαλίζει ότι οι ακραίοι των Βρυξελλών θα απαιτήσουν την ακύρωση των ανακουφιστικών μέτρων, και η ΝΔ εκ πεποιθήσεως φυσικά, βεβαιώνει πως είναι πρόθυμη…

Γι΄ αυτό και η ΝΔ «πατάει» στην έκθεση της Κομισιόν για να ισχυριστεί ότι…θα παραλάβει (έτσι πιστεύει ακράδαντα) «καμμένη γη». Τότε όμως γιατί την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών έσπευσε να πει πως η οικονομία πηγαίνει καλά και οι αγορές πανηγυρίζουν διότι προεξοφλούν νίκη της στις εθνικές εκλογές; Είναι μόλις λίγες μέρες τώρα που έχει αλλάξει το…τροπάρι της και μιλά για «εκτροχιασμό της οικονομίας» και δήθεν «δημοσιονομικά κενά». Ο λόγος που το κάνει είναι πρόδηλος: επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου αν (ΑΝ) αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να έχει το κατάλληλο άλλοθι για να εφαρμόσει το στυγνό πρόγραμμά της το οποίο υπακούει στους ακραίους των Βρυξελλών και προβλέπει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση του κοινωνικού κράτος (δημόσια Υγεία, επιδόματα, δημόσια Παιδεία, κ.λπ.).