Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής για «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την Ροδόπη

Δηκτική ανακοίνωση.
σήμα εργατικό κέντρο κομοτηνής

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ αποφάσισε να κατασκευάσει τη μονάδα παραγωγής ρεύματος συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και την εκποίηση της μονάδας της Shelman Κομοτηνής στο επιχειρηματικό δίδυμο Alfawood-Τάκας, σχολιάζει δηκτικά με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • Για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ

“Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την Ροδόπη.

Πριν ενάμισι χρόνο όταν η ΡΑΕ έδωσε άδεια στη ΔΕΗ για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο, πρωτοστατήσαμε στην υπογραφή και αποστολή ψηφίσματος απ’ όλους τους τοπικούς φορείς στον Υπουργό Περιβάλλοντος και στη Διοίκηση της ΔΕΗ με το οποίο τονίζαμε την αναγκαιότητα να γίνει η μονάδα αυτή στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής για να δώσει μια νέα πνοή στην «πεθαμένη» ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, ενώ επισημαίναμε και την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (πεντακόσιες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή της και άλλες εκατό μόνιμες θέσεις εργασίας όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της), σε μια περιοχή που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Όμως, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, το προαναφερθέν ψήφισμα δεν βρήκε θετική ανταπόκριση και η Ροδόπη βγαίνει και πάλι χαμένη. Η απόφαση της ΔΕΗ όμως και από οικονομικής απόψεως δημιουργεί ερωτηματικά, γιατί με τα ίδια χρήματα που προβλέπονται για την επένδυση στην μεν Κομοτηνή όπου ένα μεγάλο μέρος των υποδομών που απαιτούνται υπάρχουν ήδη, η μονάδα θα ανήκε εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ, ενώ στην  Αλεξανδρούπολη, εκτός του ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί από το «μηδέν», το ποσοστό κατοχής της ΔΕΗ θα είναι μικρότερο (51%). Δυστυχώς, όμως, όλο το χρονικό διάστημα από την ημέρα ανακοίνωσης της ΡΑΕ μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης της ΔΕΗ, οι τοπικοί άρχοντες και φορείς δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να ασκηθεί πίεση τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και στη Διοίκηση της ΔΕΗ, και περίμεναν μοιρολατρικά την απόφαση της ΔΕΗ που δυστυχώς αποδείχτηκε μοιραία για τη Ροδόπη”.  

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα, υιοθετώντας τη θέση του Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Κομοτηνής, σε σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις είχαν προχωρήσει οι Βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρης Χαρίτου (θυμηθείτε εδώ, εδώ και εδώ). 

  • Για την εκποίηση της μονάδας Κομοτηνής της Shelman

“Μεγάλα ερωτηματικά

Μετά από πολλά χρόνια και πολλούς άγονους πλειστηριασμούς (ηλεκτρονικούς και μη), πουλήθηκε το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή. Ένα γεγονός που αρχικά χαιρετίζουμε ως θετική εξέλιξη και μας προκαλεί ικανοποίηση αφού μετά πολλά χρόνια είχαν αίσιο τέλος όλες οι προσπάθειες για να επαναλειτουργήσει μια εμβληματική εγχώρια βιομηχανία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όμως, το επιχειρηματικό σχήμα Alfawood-Τάκας που πλειοδότησε στον πλειστηριασμό γεννά κάποια ερωτηματικά: α) Πώς γίνεται αυτοί που οδήγησαν τη Shelman σε πτώχευση (Alfawood) αφήνοντας τεράστια χρέη στους εργαζόμενους, στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε έναν μεγάλο αριθμό δανειστών (τράπεζες, τοπικές επιχειρήσεις), να επανέρχονται τώρα μετά από οκτώ χρόνια και να καταβάλουν το τίμημα του πλειστηριασμού για να πάρουν στα χέρια τους τη μονάδα της Shelman στη Ροδόπη; β) Ποιοι πρώην εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν και να εργαστούν σε έναν εργοδότη που τους διέλυσε τη ζωή όταν πριν δέκα χρόνια ξεκίνησαν τα προβλήματα στη Shelman με αποκορύφωμα την πτώχευσή της το 2014; Υ.Γ. Επειδή πολλοί θα βρεθούν να πουν ότι τότε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Shelman οφείλονταν στην οικονομική κρίση που προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, θέλουμε να τους πούμε ότι τα προβλήματα και κατ’ επέκταση και η πτώχευσή της γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η βούληση και η θέληση από τη μητρική εταιρεία να τα αντιμετωπίσει και να ξεπεραστούν, με τελικό αποτέλεσμα την πτώχευση και την οικονομική καταστροφή δεκάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood