Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης / Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου, πραγματοποίησαν κλειστά εργαστήρια στους δόκιμους αστυφύλακες με τίτλο «Από τη ριζοσπαστικοποίηση στον βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία: Εγκληματολογικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις του φαινομένου».

Η πολιτική επιστήμονας, εμπειρογνώμονας πολιτικών ασφάλειας και δικαιοσύνης, διαλέκτρια στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Radicalization Awareness Network – RAN), Ντόρα Γιαννάκη η  οποία αναφέρθηκε στις βασικές έννοιες (ριζοσπαστικοποίηση, εξτρεμισμός, τρομοκρατία), στα είδη ριζοσπαστικοποίησης, στις αιτίες και στους παράγοντες ριζοσπαστικοποίησης (με έμφαση στις εγκληματολογικές θεωρίες), στη σύνδεση της νεολαίας με τη ριζοσπαστικοποίηση, και στον ρόλο του διαδικτύου στη ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία.

Η νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας – ψυχολόγος, εγκληματολόγος MSc, διαλέκτρια στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, και διεθνής σύμβουλος ουσιοεξάρτησης, Αλεξάνδρα Κατσούλη, ανέλυσε τον ρόλο της προσωπικότητας (του σκεπτικού, των συναισθημάτων, των ηθικών αξιών και των πεποιθήσεων) του ατόμου στην τέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της δράσης των «μοναχικών λύκων».

Μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους των εργαστηρίων, οι δόκιμοι αστυφύλακες με την καθοδήγηση των δύο εκπαιδευτριών, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά σε διαδραστικές/βιωματικές ασκήσεις, να ασχοληθούν με πραγματικές περιπτώσεις τρομοκρατών, και να αναλύσουν το προφίλ και τα χαρακτηριστικά τους.

seminario tromokratia tda 7Την υλοποίηση των εργαστηρίων χαιρέτησαν ο Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέτρος Δεμερτζίδης, και η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης / Europe Direct Κομοτηνής, Λουίζα Σαλτσίδου.

Η δράση αποτέλεσε την πρώτη συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης / Europe Direct Κομοτηνής και του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, και όπως υπογράμμισε η κ. Σαλτσίδου “σκοπεύουμε να συνεχίσουμε παρόμοιες δράσεις και συνεργασίες”.