Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) και το γεγονός οτι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις κρισιμότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, το WWF δίνει στη δημοσιότητα έρευνα γνώμης με τίτλο “Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) και το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής σε 5 Ασιατικές αγορές”.
Η έρευνα που διενεργήθηκε από τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία GlobeScan για λογαριασμό του WWF, στοχεύει να εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ της λειτουργίας των παράνομων και μη ελεγχόμενων αγορών άγριας ζωής για κρέας, με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης και έξαρσης πανδημιών όπως του νέου κορωνοϊού covid-19.
Στο πλαίσιο αυτό η έρευνα εστίασε σε πέντε συνολικά ασιατικές αγορές (Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), καταγράφοντας και αναλύοντας τη γνώμη των κατοίκων των συγκεκριμένων χωρών για τη λειτουργία των παράνομων αγορών άγριας ζωής (wet markets) εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3-11 Μαρτίου 2020, όταν τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορωνοϊού είχαν κάνει μεν την εμφάνισή τους, όμως ακόμα δεν είχε εξελιχθεί η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα.
Η πρόσφατη έξαρση του κορωνοϊού έφερε στη δημόσια συζήτηση το κρίσιμο θέμα της σύνδεσης των ζωονόσων (δηλαδή των ασθενειών που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο), με το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής και τις αντίστοιχες αγορές που λειτουργούν στη νοτιοαναλοτική Ασία.
Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 5.000 κάτοικοι σε Χονγκ Κόγνκ, Ιαπωνία, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ, προκύπτει πως το 82% είναι πολύ έως και πάρα πολύ ανήσυχο για την έξαρση του κορωνοϊού και τις συνέπειές του στην ανθρώπινη υγεία και την οικονομία, ενώ το 93% εξ αυτών, στη νοτιοανατολική Ασία και στο Χονγκ Κονγκ (δηλαδή σε όλες τις χώρες της έρευνας πλην της Ιαπωνίας*), θα υποστήριζε κυβερνητικές προσπάθειες και δράσεις προκειμένου να κλείσουν οι παράνομες και μη ελεγχόμενες αγορές άγριας ζωής στις χώρες τους. Σημειώνεται πως τα άγρια ζώα που πωλούνται περισσότερο στις εν λόγω αγορές, είναι τα ζωντανά πτηνά (46%), τα φίδια (34%), οι νυχτερίδες (23%), οι μοσχογαλές (20%), οι πανγκολίνοι (19%) και οι χελώνες (15%), ενώ πολύ συχνά ανάμεσά τους διακινούνται και απειλούμενα είδη. Ακόμη, 8 στους 10 συμμετέχοντες και στις πέντε χώρες, δήλωσαν πως θα ανησυχούν πολύ έως πάρα πολύ για την εμφάνιση μελλοντικών εξάρσεων σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για την παύση της λειτουργίας αυτών των αγορών, ενώ στην ερώτηση σχετικά με το πώς θα υποστήριζαν πρωτοβουλίες για το κλείσιμο των αγορών, το 55% απάντησε πως θα σταματούσε να καταναλώνει άγρια ζώα, το 53% θα προσπαθούσε να πείσει κι άλλους να μην αγοράζουν/καταναλώνουν τέτοια είδη, το 50% θα υποστήριζε σχετικές δράσεις επικοινωνίας για το κλείσιμο των αγορών, και το 49% θα βοηθούσε στη διάδοση πληροφοριών σχετικά με την αναγκαία προστασία των ζώων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι η σημερινή πανδημία COVID-19, μαζί με τουλάχιστον το 61% όλων των ανθρώπινων παθογενειών, προέρχονται από ζωονόσους.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται πως το παράνομο και ανεξέλεγκτο εμπόριο άγριων ζώων, με το στοίβαγμα ειδών και τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης και στη συνέχεια εξάπλωσης των ζωονόσων. Ταυτόχρονα, η διαπίστωση αυτή αναδεικνύει το παράνομο εμπόριο άγριων ζωών ως τη δεύτερη μεγαλύτερη άμεση απειλή για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως, μετά την καταστροφή των οικοτόπων.
Σημειώσεις:
- Στην Ιαπωνία το 59% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν υπάρχουν παράνομες και μη ελεγχόμενες αγορές άγριας ζωής στη χώρα τους. Στην Ιαπωνία οι ανοιχτές αγορές άγριων ζώων για κρέας δεν είναι διαδεδομένες. Αυτό εξηγεί γιατί μόλις το 54% των συμμετεχόντων απάντησε πως θα υποστήριζε κυβερνητικές για την παύση λειτουργίας τέτοιων αγορών.
- Η κινεζική κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την απαγόρευση κατανάλωσης ζώων άγριας ζωής, και σύμφωνα με την πρώτη αυτή δημοσκόπηση κοινής γνώμης του WWF σχετικά με τη σύνδεση του Covid-19 και το εμπόριο άγριας ζωής στην Ασία, η πλειονότητα των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ασίας θα υποστήριζαν μία αντίστοιχη απαγόρευση από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.
- Οι ανοιχτές αγορές (wet markets) στη νοτιοανατολική Ασία διαθέτουν προς πώληση διάφορα είδη άγριας ζωής, ζωντανά και νεκρά, καλύπτοντας την ανάγκη κατανάλωσης άγριου και εξωτικού κρέατος. Αυτές οι αγορές πωλούν επίσης εκτρεφόμενα είδη, πουλερικά και θαλασσινά, και η μίξη αυτών στις αγορές γίνεται κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες. Όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων άγριας ζωής και αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση γνωστών αλλά και άγνωστων παθογόνων βακτηρίων που φιλοξενούνται στα άγρια ζώα.
“Τα ερωτήματα σχετικά με την ακριβή πηγή προέλευσης του νέου κορωνοϊού δεν έχουν απαντηθεί ακόμα, και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο είναι σαφές πως ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με τη φύση όλο και πιο επιθετικά, με τρόπο που όπως τραγικά μας επιβεβαιώνει και η πανδημία COVID-19, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την περιβαλλοντική ισορροπία και βιωσιμότητα, αλλά και την ανθρώπινη υγεία”, σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.
Δείτε την πλήρη έρευνα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.wwf.gr/images/pdfs/