Εποικοδομητική ημερίδα της ΔΙΑΑΜΑΘ για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή

Εποικοδομητική ημερίδα της ΔΙΑΑΜΑΘ για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 2

«Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η ΔΙΑΑΜΑΘ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Καβάλας Θ. Μουριάδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. της ΔΙΑΑΜΑΘ Ι. Γκαράνης, και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ζωή Κοσμίδου.

Επιπλέον, καθώς η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε τέτοιες ενημερωτικές ημερίδες κρίνεται πολύ σημαντική, την ημερίδα παρακολούθησαν και πολλά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας όπως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Κ. Μπαντίκος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) ΑΜ-Θ Ν. Ανταμπούφης, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης Ι. Σιγούρος, και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης Α. Σχοινά.

Εποικοδομητική ημερίδα της ΔΙΑΑΜΑΘ για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγήΣτην ημερίδα συμμετείχε με κύρια εισήγηση η κ. Ρ. Μαρίνη από τη Δ/νση Επιθεωρήσεων και Ελέγχων του ΕΟΑΝ σχετικά με το ρόλο του ΕΟΑΝ στην εναλλακτική διαχείριση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, στην ημερίδα συμμετείχαν με πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις διευθυντικά στελέχη και προσωπικό από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τους: Δ. Παπασωτηρίου, Υπεύθυνο Τμήματος Marketing και Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ),  Γ. Μαυρίδη Ηλεκτρολόγο Μηχανικό από την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ (ELECTROCYCLE), Δ. Χριστογιαννόπουλο, Γενικό Διευθυντή στη ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ, Δ. Μπουντουβά, Διευθύνοντα Σύμβουλο στην COMBATT A.E. για τη διαχείριση Αποβλήτων Ηλεκτρικών Συσσωρευτών, Ι. Λαζαρίδη Διευθύνοντα Σύμβουλο στην ΑΦΗΣ Α.Ε. για τη διαχείριση Αποβλήτων Ηλεκτρικών Στηλών, Δ. Μπέλλου από τη FollowGreen που παρουσίασε μία πλατφόρμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης του κοινού για την ανακύκλωση με σχολικά διαδικτυακά μέσα. Επίσης, στο δεύτερο τμήμα της ημερίδας παρουσιάστηκε από τον Χ. Κιατίπη υπάλληλο στη ΔΙΠΕΧΩΣ ΑΜΘ το πρόβλημα της απόρριψης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις, η πρώτη από την Ε. Καϊσίδου, μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΑΒΕ ΑΕ και η δεύτερη από τον Η. Δημητριάδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, ενώ η τελευταία παρουσίαση αφορούσε σύντομη παρουσίαση του ΣΕΔ ECO-ELASTIKA για τη διαχείριση των Μεταχειρισμένων Ελαστικών Οχημάτων.

Η ημερίδα έκλεισε με ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα στελέχη του ΕΟΑΝ, των ΣΕΔ, της ΔΙΑΑΜΑΘ και του κοινού με απάντηση ερωτημάτων και ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών ανακύκλωσης διαφόρων αποβλήτων. Τέλος σημειώνεται ότι στο προθάλαμο της αίθουσας της ημερίδας τα ΣΕΔ διέθεσαν ενημερωτικό και πληροφοριακό υλικό σχετικά με την ανακύκλωση.

Από την ημερίδα αναδείχθηκε αφενός η υψηλή σημασία της παρακίνησης και της συμμετοχής των πολιτών στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και αφετέρου η σημασία της αμφίδρομης προσέγγισης μεταξύ των ΣΕΔ και της εκπαίδευσης, ώστε να εκπαιδευτούν οι μαθητές στην έννοια της ανακύκλωσης. Ειδικότερα, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή για τα ειδικά ρεύματα αποβλήτων, όπως οι Συσκευασίες και τα Απόβλητα Συσκευασιών, τα Απόβλητα ειδών Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑHHE), τα Απόβλητα Ηλεκτρικών Στηλών (ΗΣ) & Συσσωρευτών, τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑEKK), τα Μεταχειρισμένα Ελαστικά Οχημάτων (ΜΕΟ), τα Απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛE) και τα Οχήματα Στο Τέλος Κύκλου Ζωής (ΟTKZ), παρά το ότι αφορούν συνήθως μικρές ποσότητες σε σχέση με τον κύριο όγκο των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, είναι σημαντικό ότι αφορούν ρεύματα αποβλήτων που πρέπει να εκτρέπονται από την ταφή καθώς περιέχουν επικίνδυνα υλικά και επιβαρύνουν δυσανάλογα τις υποδομές και το περιβάλλον μας. Αυτή είναι η μεγάλη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας των Δήμων της Περιφέρειας ΑΜΘ με τα ΣΕΔ και αυτό το στόχο εξυπηρέτησε και η συγκεκριμένη ημερίδα, καθώς την ημερίδα παρακολούθησαν Αντιδήμαρχοι, προϊστάμενοι και υπάλληλοι από τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. ως ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), σε συνεργασία με τους 22 Δήμους της Περιφέρειας, τον ΕΟΑΝ, την Περιφέρεια ΑΜΘ και άλλες υπηρεσίες και φορείς, συμβάλει συνεχώς στην ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης και στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια. Τα οφέλη από την ανακύκλωση είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Προς την κατεύθυνση της επιτυχίας της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή όλων των πολιτών της Περιφέρειάς μας. Η συμμετοχή αυτή είναι απαραίτητη ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα της εφετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) 16-24 Νοεμβρίου 2019 το οποίο είναι «ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΟΥ! ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΟΥ!»

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood