Η κρίση σταδιακά μετατρέπεται σε αγώνα αντοχής, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται ήδη αναπτυγμένος εδώ και ενάμιση μήνα στο Αιγαίο.
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, όλα τα πλοία βρίσκονται εκτός ναυστάθμων, με το αρχηγείο Στόλου να προχωρά καθημερινά σε αναδιάταξη των δυνάμεων, αλλά έχοντας πάντα ως στόχο όλες οι μονάδες επιφανείας αλλά και τα υποβρύχια, να βρίσκονται σε καίριες θέσεις έτοιμα να αναλάβουν αποστολές ανά πάσα στιγμή.
Τουλάχιστον 3.000 στελέχη του πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αποτροπής. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις (όπως συνέβη με την φρεγάτα “ΛΗΜΝΟΣ”), τα ελληνικά πληρώματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα των Τούρκων στη θάλασσα και να λειτουργήσουν με ψυχραιμία και επαγγελματισμό.
Για τη στρατιωτική ηγεσία, με δεδομένη την εμπρηστική στάση της Άγκυρας, αποτελεί μονόδρομο η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας στο 100%.
Ειδικά στο πολεμικό ναυτικό, ο σχεδιασμός προβλέπει την παραμονή στη θάλασσα του συνόλου των δυνάμεων όσο ο τουρκικός στόλος βρίσκεται εκτός ναυστάθμων, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, τονίζουν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές.
πηγή: Κώστας Σαρικάς/https://newpost.gr