Στην πλήρη άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ορισμένων αγροτοδιατροφικών προϊόντων που είχε επιβάλει μέσω Στρατιωτικού Διατάγματος από τις 10 Απριλίου, προχώρησε η Ρουμανία, μετά και από την παρέμβαση στην Κομισιόν του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Με επιστολή που απέστειλε ο κ. Βαορίδης στις 13 Απριλίου με παραλήπτες τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Εμπορίου Φιλ Χόγκαν, Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και Υγείας και Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στο εμπόριο και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξ αιτίας αυτής της απόφασης της Ρουμανίας.
Ο Υπουργός υπογράμμιζε παράλληλα την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταπεξέλθει στις διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID19).
Η πρωτοβουλία του Μάκη Βορίδη βρήκε ισχυρή υποστήριξη από εννέα Κράτη-Μέλη και συγκεκριμένα από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Πορτογαλία.
Κατόπιν των παραπάνω, οι ρουμανικές Αρχές εξέδωσαν νεότερο Στρατιωτικό Διάταγμα με το οποίο καταργούνται οι περιορισμοί στην εξαγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων που είχαν επιβληθεί.
Θυμηθείτε σχετικά: