Την αντίθεση των φορέων της Θράκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, υπενθυμίζει με επιστολή της στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσωρυχείων. Η επαναδιατύπωση της διαχρονικά αρνητικής θέσης των φορέων της περιοχής, γίνεται με αφορμή τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οποιαδήποτε αδειοδότηση θα γίνει μόνον εάν το θελήσει και η τοπική κοινωνία.

Η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η απόφαση σας, όπως αναγγείλατε στην ομιλία σας στη ΔΕΘ, να ανοίξετε το φάκελο των αδειοδοτήσεων για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη από την Eldorado Gold, δικαιολογημένα αναστάτωσε λαό και θεσμικούς. Όμως μας κινητοποίησε η ρύση σας, ότι η οποιαδήποτε αδειοδότηση θα γίνει μόνον εάν θελήσει η τοπική κοινωνία.

Ο λαός των δύο νομών Έβρου και Ροδόπης με κινητήριο μοχλό τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσωρυχείων και σύσσωμη την θεσμική κοινωνία, αγωνιζόμαστε από το 1998 να μη συμβεί η βεβαιωμένη και τεκμηριωμένη συνολική καταστροφή από την εξόρυξη χρυσού.

Όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό, όλα τα Επιμελητήρια και οι επιστημονικοί σύλλογοι, αλλά και εξαίρετοι καθηγητές από τα πανεπιστήμια ΔΠΘ και ΑΠΘ διαχρονικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα, είμαστε αντίθετοι με την αδειοδότηση. Με δεδομένο ότι η υφιστάμενη μέθοδος κυάνωσης για την εξόρυξη χρυσού, είναι η μοναδική στον κόσμο για την απόληψη του επιθερμικού χρυσού.

Λαμβάνοντας έτσι σοβαρά τη δέσμευση σας, ότι αυτό δεν θα συμβεί χωρίς την σύμφωνα γνώμη της τοπικής κοινωνίας, συγκεντρωθήκαμε όσο πιο γρήγορα οι θεσμικοί εκπρόσωποι όλης της Περιφέρειας, όπως προκύπτει από την επισυναπτόμενη κατάσταση συμμετεχόντων και σας αποστέλλουμε το παρόν ψήφισμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, εκφράζοντας απόλυτα την τοπική κοινωνία.

Ο υδροφόρος ορίζοντας, η θάλασσα (δίπλα), η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η μελισσοκομία, θα καταστραφούν καθώς και παραγωγικές επιχειρήσεις (όπως ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, ΡΟΔΟΠΗ κλπ) θα μετεγκατασταθούν μακριά από τη Θράκη.

Ο αγώνας μας για ανάπτυξη του τουρισμού θα πάει χαμένος, αφού όλα τα προειρημένα θα πληγούν από τα 12 εκ. κυβικά μέτρα κυανιούχα τέλματα που θα εναποτεθούν σε ακτίνα 13,3 χλμ ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τις Σάπες – Μαρώνεια, αφού η τοξικότητα τους θα δηλητηριάσει όλα τα ανωτέρω.

Καμιά μελλοντική προοπτική δεν θα μείνει, καταστρέφοντας κάθε υφιστάμενη νότα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη του αύριο στην ακριτική περιοχή της αγαπημένης και ευαίσθητης συνάμα Θράκης μας.

Δεν αξίζουμε αυτή την τύχη, προκειμένου η καναδική εταιρεία να πάρει τους τόνους χρυσού και να αφήσει εκατομμύρια κυβικά τόνους κυανιούχα τέλματα για εκατοντάδες χρόνια.

Απαλλάξτε μας, όπως υποσχεθήκατε, γιατί αυτή είναι η επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και τροποποιήστε και το μεταλλευτικό κώδικα χάριν του Ελληνικού λαού, του κράτους μας αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Ακολουθεί κατάλογος φορέων που διαχρονικά απεφάνθησαν ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη».