Επίσκεψη αποστολής του Δήμου Κομοτηνής στην Πορτογαλία στo πλαίσιo του έργου URBACT SMALL

Το έργο αφορά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα με έμφαση στην κυκλοφοριακή αγωγή.
URBACT SMALL (16)

Αποστολή του Δήμου Κομοτηνής επισκέφθηκε την Μπράγκα και το Γκιμαράες της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της 2ης διακρατικής συνάντησης του έργου Urbact SMALL (Sharing Urban Solutions to Sustainable Mobility for ALL). Τη συνάντηση διοργάνωσε η Ένωση Δήμων της περιοχής της Μπράγκα, Quadrilatero, ως εταίρος του έργου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν και να συζητηθούν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι πόλεις-μέλη του Quadrilatero στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με έμφαση στην κυκλοφοριακή αγωγή.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την πόλη Γκιμαράες όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο τρόπος σχεδιασμού και λειτουργίας των ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Κατόπιν  έγινε αναφορά σε άλλες καλές πρακτικές που έχει υιοθετήσει ο εκεί Δήμος σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Τέλος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε σχολείο της πόλης όπου εφαρμόζεται με επιτυχία πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές δημοτικών και γυμνασίων.

Ακόμη οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πιλοτικές δράσεις για την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής που υλοποιεί ο Δήμος της Μπράγκα με επίκεντρο τους νεαρούς μαθητές, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης.

Τέλος, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από την Ένωση Ατόμων με Αναπηρία της Πορτογαλίας και τοπικές ΜΚΟ,  καθώς και μεθοδολογικές προσεγγίσεις από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του έργου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις πόλεις με επίκεντρο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, και κυρίως των πολιτών.

Η επόμενη συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 12-14 Ιουνίου.

Οι κύριοι στόχοι του έργου SMALL συνδέονται με τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος Urbact IV σχετικά με το θέμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (SUM) που εξασφαλίζονται μέσω των αρχών της προσβασιμότητας και της ισότητας και των δίκαιων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες και μειονεκτούσες ομάδες:

  • Δημιουργία «διακρατικού δικτύου ανταλλαγών και μάθησης για τη βελτίωση της ικανότητας» μιας κοινοπραξίας οκτώ «ευρωπαϊκών πόλεων» και δημόσιων φορέων για την εφαρμογή και ενίσχυση των πολιτικών SUM για παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μειονεκτούσες ομάδες, κ.λπ.
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας των δυνατών σημείων κάθε εταίρου (και ταυτόχρονα βελτίωση των αδυναμιών) που σχετίζονται με συγκεκριμένες δράσεις/εμπειρίες βιώσιμης αστικής κινητικότητας για στοχευμένες ομάδες ευάλωτων ατόμων, μεταφορά καλών πρακτικών και διδαγμάτων ο ένας στον άλλον. 
  • Αξιοποίηση και διάδοση της «γνώσης και των πρακτικών» του εταιρικού σχήματος σχετικά με το θέμα του SUM προκειμένου να διαδοθεί σε τοπικό, περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο. 

Επικεφαλής του έργου είναι ο Δήμος Φερράρα Ιταλίας, ενώ το εταιρικό σχήμα αποτελούν ακόμη, ο Δήμος Στρασβούργου Γαλλίας, ο Δήμος Λάρισας, ο Δήμος Dursikininkai Λιθουανίας, ο Δήμος Σόφιας Βουλγαρίας, ο Δήμος Βουκουρεστίου Ρουμανίας και ο Δήμος Skofja Loka Σλοβενίας. 

Επίσκεψη αποστολής του Δήμου Κομοτηνής στην Πορτογαλία στo πλαίσιo του έργου URBACT SMALL Επίσκεψη αποστολής του Δήμου Κομοτηνής στην Πορτογαλία στo πλαίσιo του έργου URBACT SMALL Επίσκεψη αποστολής του Δήμου Κομοτηνής στην Πορτογαλία στo πλαίσιo του έργου URBACT SMALL Επίσκεψη αποστολής του Δήμου Κομοτηνής στην Πορτογαλία στo πλαίσιo του έργου URBACT SMALL Επίσκεψη αποστολής του Δήμου Κομοτηνής στην Πορτογαλία στo πλαίσιo του έργου URBACT SMALL Επίσκεψη αποστολής του Δήμου Κομοτηνής στην Πορτογαλία στo πλαίσιo του έργου URBACT SMALL

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood