Μετά την κοινοβουλευτική Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ στις 24 Ιουνίου 2020 για την κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ και τα προβλήματα που γεννά σε ορεινούς Δήμους όπως είναι ο Δήμος Αρριανών, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής επανέρχεται με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών για το θέμα της εξυπηρέτησης συνταξιούχων σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η δραστική μείωση του Δικτύου Τοπικών Καταστημάτων του ΙΚΑ αλλά και η σταδιακή κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ επιτείνει την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που: είτε δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά, είτε γεωγραφικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες – ιδιαίτερα όσων κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές από την έδρα Τοπικού Καταστήματος του ΕΦΚΑ, σε νησιά και ορεινές περιοχές – τους αναγκάζουν να μετακινούνται από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους στο ΠΥΣΥ ή στο  υποκατάστημα του ΕΦΚΑ του νομού δαπανώντας χρόνο και χρήματα”, τονίζει ο Ιλχάν Αχμέτ και οι συνάδελφοί του.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Η δραστική μείωση του Δικτύου Τοπικών Καταστημάτων του ΙΚΑ αλλά και η σταδιακή κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ επιτείνει την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είτε δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά είτε γεωγραφικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες -ιδιαίτερα όσων κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές από την έδρα Τοπικού Καταστήματος του ΕΦΚΑ, σε νησιά και ορεινές περιοχές –  τους αναγκάζουν να μετακινούνται από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους στο ΠΥΣΥ ή στο  υποκατάστημα του ΕΦΚΑ του νομού δαπανώντας χρόνο και χρήματα.

Επειδή για τα απομακρυσμένες και τις ορεινές περιοχές ηπειρωτικών και νησιωτικών νομών (όπως ενδεικτικά της Ρόδου και της Ροδόπης),καθώς και για τα μικρά νησιά δεν προβλέπεται λειτουργία τοπικών υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ.

Επειδή η εξυπηρέτηση των κατοίκων αυτών των περιοχών και ιδιαίτερα των αγροτών και των ατόμων μεγάλης ηλικίας καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.

Επειδή η ταλαιπωρία όλων αυτών των συμπολιτών μας επιβάλλει τη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος αντί της παραπομπής εξυπηρέτησής τους από τις καλές προθέσεις του συγγενή ή του γείτονα.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να εντάξετε την πλήρη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων – συνταξιούχων του ΕΦΚΑ των προαναφερόμενων κατηγοριών στα ΚΕΠ; Αν όχι, προτίθεστε να νομοθετήσετε τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και τους Δήμους που το επιθυμούν και θα το αιτηθούν, προκειμένου να διατεθεί ηλεκτρονική διασύνδεση στο Δήμο, ο οποίος με υπαλλήλους του θα ενεργεί για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων–συνταξιούχων των αντίστοιχων δήμων;
  2. Αν δεν υιοθετείτε τα παραπάνω, γιατί δεν αξιοποιείτε τους σημερινούς ανταποκριτές του ΟΓΑ διευρύνοντας μάλιστα το υπηρεσιακό τους αντικείμενο και μετατρέποντάς τους σε ανταποκριτές του ΕΦΚΑ;
  3. Σε κάθε περίπτωση, πως σκοπεύετε να αντιμετωπίστε το υπάρχον πρόβλημα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ευαγγελία Λιακούλη

Γιώργος Μουλκιώτης

Μιχάλης Κατρίνης

Χρήστος Γκόκας

Ιλχάν Αχμέτ

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Μπουράν Μπουρχάν

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Φραγγίδης”.