Όσο θα αποφεύγουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παίρνουν θέση για τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Ροδόπης για το έτος 2018 από Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ), τόσο θα επανέρχομαι, στη Βουλή, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο επί του συγκεκριμένου ζητήματος στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.  Άλλωστε, ο κ. Βορίδης, στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, είχε δεσμευτεί ότι τα πορίσματα των ελέγχων θα ολοκληρώνονταν τον Οκτώβριο του 2019 και ότι υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση για να αποζημιωθούν οι αγρότες της Ροδόπης. Έκτοτε πέρασαν τέσσερις μήνες χωρίς να έχει ικανοποιηθεί ακόμα το εξόφθαλμα δίκαιο αίτημα της Ροδόπης”.

Αυτή είναι η δήλωση με την οποία ο Βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Αχμέτ Ιλχάν, συνοδεύει την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος καλείται και πάλι την άλλη εβδομάδα να απαντήσει στη Βουλή:

“Α) Γιατί μέχρι σήμερα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και δεν αποζημιώθηκαν όπως το δικαιούνται, οι συγκεκριμένοι πληγέντες καλλιεργητές της Π.Ε. Ροδόπης;

Β) Σκοπεύει η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών της Ροδόπης, οι οποίοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν από την ένταξη στο πρόγραμμα των ΚΟΕ, και μάλιστα  καλλιεργητών οι οποίοι επλήγησαν αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα από τις σχετικές εκθέσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από ασθένειες στην παραγωγή τους σε ποσοστό άνω του 55% (καπνοπαραγωγοί);”.

Αναλυτικά, το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή της Ροδόπης, έχει ως εξής:

“Αθήνα 5-2-2020
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ καπνοπαραγωγών- βαμβακοπαραγωγών- σιτοπαραγωγών στην Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από ασθένειες το 2018. 
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 δηλώσατε από του βήματος της Βουλής ότι υπάρχει και πολιτική βούληση αλλά και πρόθεση από την κυβέρνηση να δοθούν στους αγρότες της Ροδόπης οι αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ για τις ζημιές του έτους 2018 με πόρισμα που θα ολοκληρωνόταν έως το τέλος Οκτωβρίου 2019.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ με τους οποίους είχα έρθει σε επαφή πιστοποιούνταν ότι: α) η έκταση της καταγεγραμμένης ζημιάς ξεπερνούσε κατά πολύ το 30% που ορίζεται ως αναγκαία συνθήκη αποζημιώσεων, β) στο τέλος Αυγούστου θα συντάσσονταν έκθεση ζημιών από τα ΠΣΕΑ προς τον διοίκηση του ΕΛΓΑ για την περίοδο 2018 και αυτή θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2018 για όλες τις τυχόν ζημιές που θα καταγραφόταν και μετά την 1η Σεπτεμβρίου, γ) οι ξεροθερμικές συνθήκες στην Ροδόπη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου του 2018, είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα και την μετάδοσή της από τα μολυσμένα φυτά προς τα υγιή.
Με την παρέλευση σχεδόν δύο ετών έκτοτε ουδεμία αποζημίωση δόθηκε προς τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης, παρά μόνον η οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ προς τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας από τα deminimis, στα τέλη του 2018.
Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα και ενώ ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

Α) Γιατί μέχρι σήμερα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και δεν αποζημιώθηκαν όπως το δικαιούνται οι συγκεκριμένοι πληγέντες καλλιεργητές της Π.Ε. Ροδόπης;
Β) Σκοπεύει η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών της Ροδόπης οι οποίοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν από την ένταξη στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και μάλιστα καλλιεργητών οι οποίοι επλήγησαν αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα από τις σχετικές εκθέσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από ασθένειες στην παραγωγή τους σε ποσοστό άνω του 55% (καπνοπαραγωγοί);

Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ”.