Τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου της Ροδόπης και το αίτημα κατασκευής του φράγματος Ιάσμου, κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο των εργασιών της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα, στα οποία προηγουμένως έκανε αναφορές και ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Θράκης, μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπου το 29% της συνολικής απασχόλησης βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου να είναι οδυνηρές.

Ζήτησε από τον υφυπουργό να ενημερωθεί για το πότε θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η νέα ΚΑΠ, που ενδιαφέρει άμεσα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, όμως ο υφυπουργός δεν προσδιόρισε το ακριβές χρονικό διάστημα.

Ζήτησε να του γνωστοποιήσει ποιο είναι το ύψος της χρηματοδότησης που ζήτησε το ΥΠΑΑΤ από το αρμόδιο υπουργείο που διαχειρίζεται από Ταμείο Ανάκαμψης με βάση τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στον αγροτικό τομέα, θέμα το οποίο δεν έκανε γνωστό ο υφυπουργός.

Ο βουλευτής υποστήριξε την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός «Ειδικού προγράμματος ανόρθωσης της κτηνοτροφίας στη Θράκη», κλάδος που συρρικνώνεται χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη και επιβαρύνεται από τις ζωονόσους. Ενώ ζήτησε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό των κτηνοτρόφων της ορεινής ζώνης από την ειδική ενίσχυση που καταβάλλεται λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Σε σχέση με τα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω του ΠΑΑ και είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης του αριθμού των δικαιούχων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Leader ζητώντας να συμπεριληφθούν και τα τελευταία 26 έργα που εκκρεμούν ύψους 3,6 εκ. ευρώ.

Ο βουλευτής στην παρέμβασή του υποστήριξε και την αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος Ιάσμου, με τον υφυπουργό να απαντά πως αν το συγκεκριμένο έργο προχωρήσει, αυτό θα συμβεί μέσω ΣΔΙΤ, με τον κ. Χαρίτου να εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις – δείτε εδώ.