Ούτε τέσσερις ώρες δεν παρέμεινε ανοιχτό το βιβλίο για τις εγγραφές στο πρώτο ελληνικό 10ετές ομόλογο μετά από 10 χρόνια. Οι προσφορές άγγιξαν τα 12 δισ. ευρώ, τα «χτυπήματα» που δόθηκαν για το επιτόκιο διαμορφώθηκαν κάτω από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,9%, και αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του απαντά ουσιαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Γιάννη Στουρνάρα:

Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση, πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές“.

Επιπλέον, σημειώνει:

“Το σημερινό νέο, που ακολούθησε της αναβάθμισης από την Moody’s, ανοίγει ουσιαστικά στις τράπεζες τον δρόμο δανεισμού στη διατραπεζική αγορά αλλά και στην έκδοσή δικών τους ομολογιών, κάτι που αναμένεται να γίνει πιο έντονα τους επόμενους μήνες που α) θα έχει δημιουργηθεί το νέο σχήμα «παρκαρίσματος κόκκινων δανείων, β) θα έχουν πουλήσει πακέτα κόκκινα δάνεια στα funds, και γ) θα έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 2018. Επιπρόσθετα, η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και ταυτόχρονα γινόμαστε πάλι αυτό που λένε οι οικονομολόγοι, επενδύσιμη χώρα“.

Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος δεν μπόρεσε να…αντισταθεί και…τρόλαρε τη ΝΔ:

“Το αστείο του πράγματος δε, είναι ότι η ΝΔ θεωρεί ότι η αναμφισβήτητη σημερινή επιτυχία της χώρας μας, που επιτέλους απέκτησε πρόσβαση στις αγορές, οφείλεται στην…”επικείμενη πολιτική αλλαγή”, τη στιγμή που το μόνο βέβαιο είναι οι ευρωεκλογές τον…Μάιο! Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές“.