Στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλείται να απαντήσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μετά τη σημερινή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ Ροδόπης, με θέμα “Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ροδόπης ναρκοθετεί τα θεμέλια της λειτουργίας του σε μια ακριτική περιοχή και υποβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων”.

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που θέτει ο Ιλχάν Αχμέτ, είναι τα εξής:

α) Με ποιον τρόπο, και πότε, σκέφτεστε να καλύψετε τα δραματικά κενά στελέχωσης του ΕΚΑΒ Ροδόπης που οδηγούν σε κίνδυνο να παραμείνει ο νομός ακόμα και με ένα μόνο ενεργό ασθενοφόρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών αλλά και την εργασιακή επιβάρυνση του ήδη ανεπαρκούς σε απόλυτους αριθμούς υφιστάμενου προσωπικού; Θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο μόνιμες προσλήψεις προσωπικού;

β) Θα εφαρμόσει, και πότε, το Υπουργείο σας, την οδηγία της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία ο νομός Ροδόπης βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να διαθέτει τέσσερα πλήρως στελεχωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των πολιτών του;

Ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

“Αθήνα 4-11-2022 

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη.

ΘΕΜΑ: Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ροδόπης ναρκοθετεί τα θεμέλια της λειτουργίας του σε μια ακριτική περιοχή και υποβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. 

Κύριε Υπουργέ.

To Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB) έχοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, ασκεί όλες τις ενέργειες ελέγχου και συντονισμού των φορέων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Ο τομέας Κομοτηνής καλύπτει τις ανάγκες της επικράτειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ειδικότερα, στο ΕΚΑΒ 9 Θράκης εργάζονται σήμερα 17 άτομα (αντί των 40-45 για να υπάρχει πλήρη κάλυψη των αναγκών της Ροδόπης) εκ των οποίων επίκεινται 3 συνταξιοδοτήσεις, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και 2 επικουρικοί οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη του 2022. Η ΠΕ Ροδόπης επί 24ώρου βάσεως εξυπηρετείται από δύο ασθενοφόρα. Στην Ροδόπη οφείλονται σε εργαζομένους του ΕΚΑΒ 700 ρεπό και αντίστοιχος αριθμός αδειών, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ώστε να μην μείνει η περιοχή με την κάλυψη μόλις ενός ασθενοφόρου!

Σε ό,τι αφορά τους δύο επικουρικούς εργαζομένους, προφορικά υπάρχει η δέσμευση της ανανέωσης των συμβάσεών τους, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένουν σε άτυπη «ομηρία» μη γνωρίζοντας το τι μέλλει γενέσθαι. Σύντομα δε, μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εξαντλήσουν τα προβλεπόμενα στην σύμβασή τους ρεπό και άδειες που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα λειτουργίας του δεύτερου ασθενοφόρου!

Οι εργαζόμενοι κάθε φορά που προκύπτει κάποιο κενό ενισχύονται από συναδέλφους τους από τις γειτονικές ΠΕ και αντιστρόφως ενισχύουν και οι ίδιοι όπου τους ζητηθεί.

Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. σε πληθυσμό 30.000 αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο. Στην ΠΕ Ροδόπης σε κάθε βάρδια σε ετοιμότητα είναι δύο ασθενοφόρα ενώ θα έπρεπε να είναι κανονικά τέσσερα.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ που καλύπτει τις ανάγκες της Ροδόπης έχει να γίνει από το 2008 ενώ υπάρχει η πληροφορία ότι και από τις επικείμενες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ πανελλαδικά, για την Ροδόπη δεν προβλέπεται καμία μόνιμη θέση!

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Με ποιον τρόπο και πότε σκέφτεστε να καλύψετε τα δραματικά κενά στελέχωσης του ΕΚΑΒ Ροδόπης που οδηγούν σε κίνδυνο να παραμείνει ο νομός ακόμα και με ένα μόνο ενεργό ασθενοφόρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών αλλά και την εργασιακή επιβάρυνση του ήδη ανεπαρκούς σε απόλυτους αριθμούς υφιστάμενου προσωπικού; Θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο μόνιμες προσλήψεις προσωπικού;

Β) Θα εφαρμόσει και πότε το υπουργείο σας την οδηγία της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία ο νομός Ροδόπης βάση πληθυσμού θα έπρεπε να διαθέτει τέσσερα (4) πλήρως στελεχωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των πολιτών του;

Ο ερωτών βουλευτής, Ιλχάν Αχμέτ”.