Στη Διυπουργική Διάσκεψη για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Στη χώρα μας δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα της νόσου, αλλά λαμβάνονται σημαντικά προληπτικά μέτρα, τα οποία είναι σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα – άλλωστε κρούσματα έχουν σημειωθεί σε Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η θνησιμότητα των ζώων που προσβάλλονται αγγίζει το 100%. Δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο. Η νόσος πάντως δεν προσβάλλει τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων.

Στη Διάσκεψη παρουσιάστηκε η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω των αρμόδιων Επιτρόπων V. Andriukaitisκαι K. Vella, τρόποι χειρισμού και αντιμετώπισης της νόσου από χώρες που έχουν κρούσματα, όπως το Βέλγιο και η Τσεχία, καθώς και τεχνικές λεπτομέρειες από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγετικών Οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κτηνοτροφίας και Κρέατος, καθώς και η Ένωση Copa Cogeca των Ευρωπαίων αγροτών.

Ο κ. Φάμελλος παρουσίασε τα προληπτικά μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, τα οποία είναι:

  • Αύξηση του ορίου κάρπωσης σε δέκα αγριόχοιρους ανά ομάδα κυνηγών και έξοδο για το 2018-2019.
  • Άρση της απαγόρευσης της θήρας θηλαστικών (και αγριόχοιρου) στη συνοριακή ζώνη πεντακοσίων μέτρων της χώρας για τον έλεγχο του πληθυσμού στα σύνορα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου της νόσου.
  • Απαγόρευση εκτατικής κτηνοτροφίας χοίρων σε δάση και δασικές εκτάσεις, για να μην υπάρχει επαφή άγριων με ήμερους χοίρους.
  • Ελεγχόμενη θήρευση αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων εκτός της κυνηγετικής περιόδου.
  • Απαγόρευση ρίψης τροφής σε αγριόχοιρους και χοίρους.
  • Απαγόρευση για δύο χρόνια: α) Κάθε μεταφοράς και απελευθέρωσης αγριόχοιρου σε ολόκληρη τη χώρα β) Κάθε μέτρου βελτίωσης ενδιαιτημάτων αγριόχοιρου, ιδίως της σποράς και της σίτισης σε περιοχές της χώρας όπου μπορεί να ευνοηθεί ο πληθυσμός των ειδών.
  • Επανεξέταση των χωρικών απαγορεύσεων θήρας αγριόχοιρου.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των κυνηγών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν κατά την εύρεση νεκρών, τραυματισμένων ή άρρωστων αγριόχοιρων.
  • Συνεργασία Δασικών Υπηρεσιών, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κατά την παθητική και ενεργητική επιτήρηση της νόσου.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλλει στην ενημέρωση των ιδιοκτητών των εκμεταλλεύσεων ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας για να τις προστατεύσουν από κρούσματα πανώλης.