• Νέα απόπειρα επικοινωνιακής εξαπάτησης των πολιτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δρόμο για την κάλπη.

  • Ανακοίνωσε ψίχουλα αντί να πατάξει την αισχροκέρδεια, την ώρα που έχουν χαθεί δύο μισθοί ετησίως από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Με την ακρίβεια να εξανεμίζει τα εισοδήματα, και την κυβέρνηση να περιδινίζεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά στον δρόμο προς τις εκλογές, ανακοινώνοντας από το βήμα της Βουλής επιδότηση…10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων (φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία, κ.τ.λ.), από…τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2023. 

Το μέτρο αφορά μηνιαίες αγορές 220 ευρώ για τα μονομελή νοικοκυριά, ποσό που για νοικοκυριά με περισσότερα μέλη προσαυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, ποσό που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η διαδικασία θα είναι όπως στο «fuel pass». Τα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψους ενίσχυσης:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για τους έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός το μέτρο θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το “καλάθι του νοικοκυριού” και τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων. Το εάν αρκεί αυτό βέβαια θα το κρίνουν οι πολίτες.