Επί τάπητος από τον Μ. Ταπατζά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης

Συνάντηση στο γραφείο του στην Κομοτηνή με εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και εμπλεκόμενων φορέων, και με θέμα τη βελτίωση και τoν εκσυγχρονισμό των πάγιων εγκαταστάσεων των έξι λιμνοθαλασσών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης (Ξηρολίμνη, Μαυρολίμνη, Αλυκή, Πτελέα, Έλος, Λίμνη), καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, συγκάλεσε ο οικείος αντιπεριφερειάρχης, Μανώλης Ταπατζάς.
received_903662291493500

Συνάντηση στο γραφείο του στην Κομοτηνή με εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και εμπλεκόμενων φορέων, και με θέμα τη βελτίωση και τoν εκσυγχρονισμό των πάγιων εγκαταστάσεων των έξι λιμνοθαλασσών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης (Ξηρολίμνη, Μαυρολίμνη, Αλυκή, Πτελέα, Έλος, Λίμνη), καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, συγκάλεσε ο οικείος αντιπεριφερειάρχης, Μανώλης Ταπατζάς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ροδόπης, καθώς και του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο Σύμβουλος του Περιφερειάρχη για θέματα αλιείας, η Ειδική Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και εκπρόσωποι των εταιριών και των αλιευτικών συνεταιρισμών που διαχειρίζονται τις λιμνοθάλασσες.

Ως εισηγητές ήταν προσκεκλημένοι, ο ιχθυολόγος Βασίλης Τσιάρας και ο πολιτικός μηχανικός – ειδικός σε θέματα λιμενικών και παράκτιων έργων, Αλέξανδρος Τσιάρας.

Ο κ. Βασίλης Τσιάρας ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι λιμνοθάλασσες ως οικοσυστήματα και τον κύκλο ζωής των ψαριών από τη στιγμή που εισέρχονται ως γόνος στη λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα μέχρι την πλήρη ενηλικίωσή τους και τη διάθεσή τους στην τοπική αγορά.

Ο κ. Αλέξανδρος Τσιάρας παρουσίασε την κατάσταση όλων των υφιστάμενων πάγιων εγκαταστάσεων και τις παρεμβάσεις (έργα) που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό  τους.

Συγκεκριμένα, τα έργα που εξετάστηκαν και προτείνονται, είναι:

  • Εκβάθυνση των εσοδευτικών στομίων, των καναλιών εσόδευσης, των τάφρων παγίδευσης ψαριών και των καναλιών των λιμνοθαλασσών, στο βάθος των  δύο μέτρων.
  • Εκβάθυνση των τάφρων διαχείμασης στο βάθος των έξι μέτρων.
  • Καθαίρεση υφιστάμενων ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων (με νέες διαστάσεις και σχεδιασμό) που θα μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στον ρόλο τους και θα αντέχουν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν από τις μεγάλες διαφορές στάθμης ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα και τη θάλασσα (εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων δημιουργούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ εξαιτίας της συνδυασμένης δράσης της αστρονομικής και μετεωρολογικής παλίρροιας, παρουσιάζονται έντονες ανυψώσεις της στάθμης της θάλασσας).
  • Επισκευή και συντήρηση λοιπών επιμέρους εγκαταστάσεων αφού η κάθε λιμνοθάλασσα έχει τη δική της ιδιαίτερη τοπογραφία.

Για τα συγκεκριμένα έργα–παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν αναλυτικές προμετρήσεις όλων των εργασιών και των υλικών, όπως επίσης και η κοστολόγησή τους σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες κοστολόγησης.

Επιπλέον, για τις εκσκαφές και τα βυθοκορήματα που θα προκύψουν, παρουσιάστηκαν και οι θέσεις απόθεσής τους με τις αντίστοιχες συντεταγμένες τους.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων οι εκπρόσωποι των εταιρειών και των αλιευτικών συνεταιρισμών παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Το θέμα που ανέδειξαν ως κύριο πρόβλημα, είναι η συνεχόμενη πρόσχωση (με άμμο, φύκια, κ.ά.) των εσοδευτικών στομίων και των καναλιών εσόδευσης. Κι αυτό, διότι είναι γεγονός ότι τα εσοδευτικά στόμια και των έξι λιμνοθαλασσών έχουν πάψει να επιτελούν τον ρόλο τους, ο οποίος είναι η αποτροπή της εισόδου των φερτών υλικών (άμμο, φύκια, κ.ά.) τα οποία μεταφέρονται από τη θάλασσα εξαιτίας της δράσης των ανεμογενών κυματισμών. Αυτή η μεταφορά έχει ως αποτέλεσμα έντονα φαινόμενα πρόσχωσης που οδηγούν σε μερική ή ολική διακοπή της τροφοδότησης με θαλασσινό νερό των ευαίσθητων λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η παρατεταμένη διακοπή αυτής της κίνησης  του νερού μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη θανάτωση όλων των οργανισμών που διαβιούν μέσα στα νερά των λιμνοθαλασσών (φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν, ψαριών, κ.ά.) λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι για την άμεση αλλά προσωρινή λύση θα πρέπει από κοινού να ενεργήσουν Περιφέρεια ΑΜ-Θ και εκμισθωτές των λιμνοθαλασσών.

Παράλληλα θα πρέπει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να βρει χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με απώτερο σκοπό τη μόνιμη λύση.

Επί τάπητος από τον Μ. Ταπατζά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης Επί τάπητος από τον Μ. Ταπατζά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης Επί τάπητος από τον Μ. Ταπατζά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης Επί τάπητος από τον Μ. Ταπατζά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης Επί τάπητος από τον Μ. Ταπατζά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης Επί τάπητος από τον Μ. Ταπατζά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης Επί τάπητος από τον Μ. Ταπατζά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood