Επαναλειτουργεί το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Το ειδικό ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα κατόπιν ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου, με υπεύθυνη την Επιμελήτρια Β ́ πνευμονολογίας Μαρία Κουρατζή.

Σκοποί του ιατρείου είναι να βοηθήσει τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ώστε να το επιτύχουν με επιστημονικό και ασφαλή τρόπο, να κινητοποιήσει αυτούς που δεν είναι ακόμη έτοιμοι, ώστε σε δεύτερο χρόνο να το διακόψουν, να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, καθώς και να υλοποιήσει δράσεις πρόληψης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Όπως αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου, “η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια. Η δυσκολία της οφείλεται στην εξαρτησιογόνο δράση της νικοτίνης, η οποία είναι ιδιαίτερα εθιστική ουσία. Δεδομένου ότι η εξάρτηση περιλαμβάνει το βιολογικό αλλά και το ψυχολογικό σκέλος, θα υπάρχει και συνεργασία μεταξύ ειδικών επιστημόνων (πνευμονολόγου και ψυχολόγου) ώστε να παρέχεται η κατάλληλη υποστήριξη όχι μόνο στο να “κόψει” κάποιος το τσιγάρο, αλλά και για να μην το ξεκινήσει πάλι”.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα θεωρείται ως μια χρόνια νόσος, η οποία ευθύνεται για αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, τόσο σε ενεργούς όσο και σε παθητικούς καπνιστές.