Επαγγελματίες ζητούν από τους Περιφερειάρχες τους: “Κάντε το όπως ο Μέτιος”

Το Πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης ΜμΕ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, είναι το μοναδικό στη χώρα που απευθύνεται και σε αυταπασχολούμενους και επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.
etios

Ξεκίνησε από τις 4 Νοεμβρίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενους, για ένταξη στο Πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, το οποίο:

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός, οτι ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Τάκης Τοψίδης, μαζί με τους…συνοδοιπόρους και φίλους του προέδρους των άλλων τεσσάρων Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, προσπαθούν (ανεπιτυχώς) να “μειώσουν” το Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, “επιστρατεύοντας” μάλιστα και φιλικούς συλλόγους και σωματεία, κυρίως από Καβάλα, Θάσο και Έβρο για να δημιουργήσουν επικοινωνιακές εντυπώσεις, σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες, επαγγελματικοί φορείς ζητούν από τους Περιφερειάρχες τους να αντιγράψουν το Πρόγραμμα Μέτιου!

  • Πρόεδρος ΕΣΕΕ: “Αδικούνται οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό από Περιφέρειες που τις απέκλεισαν”

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γιώργου Καρανίκα, Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ελλάδος, ο οποίος κατηγορεί τις υπόλοιπες Περιφέρειες γιατί δεν ακολούθησαν αυτό που έκανε ο Χρήστος Μέτιος με τους συνεργάτες του. Να συμπεριλάβει δηλαδή τις επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, δηλαδή τους αυτοαπασχλούμενους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καρανίκας: «Τα κριτήρια της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από τις Περιφέρειες αδικούν τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Αποτελεί αστοχία ένα τόσο θετικό στη σύλληψή του μέτρο να αδικεί και στην ουσία να εξαιρεί περίπου 200.000 επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μόνο και μόνο επειδή στην παρούσα φάση δεν απασχολούν προσωπικό. Όλοι συμφωνούμε ότι το κριτήριο της απασχόλησης είναι σημαντικό. Γιατί τότε να στερήσουμε από ρευστότητα μία βιώσιμη ατομική επιχείρηση ή μία εταιρία, που λόγω της κρίσης σήμερα δεν έχουν εργαζομένους, αλλά με έγκαιρη στήριξη μπορούν αύριο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Ή μήπως θα είναι «λιγότερο» άνεργοι οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων αν δεν ενισχυθούν και αναγκαστούν αύριο να βάλουν λουκέτο;”.

  • Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε Πατούλη: “Γιατί αποκλείετε τους αυτοαπασχολούμενους;”

Διαμαρτυρίες υπάρχουν και σε έναν από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, του οποίου ο Πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γιώργο Πατούλη για τον αποκλεισμό μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι από τα 200 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν: “Όμως, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αυτό το πρόγραμμα – που αντίστοιχό του υπάρχει και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας – δεν απευθύνεται σε όλους. Ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όπου οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, βλέπουμε ότι συνεχίζεται ο διαχωρισμός τους. Αναφέρομαι στις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα των Περιφερειών, με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και αυτοαπασχολούμενους να μην έχουν τελικά πρόσβαση σε αυτή την «ανάσα» ρευστότητας”.

  • Ομοσπονδία και Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διαμαρτύρονται γιατί η Περιφέρεια Κρήτης απέκλεισε τους αυτοαπασχολούμενους

Στην Περιφέρεια Κρήτης, τόσο η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και έτσι ευνοούνται οι…μεγάλοι. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους: “Η μετατροπή των 50 εργαζομένων σε 50 ΕΜΕ, η εισαγωγή εταιρειών με τη μορφή “Κοινωνία Αστικού Δικαίου” που αφορά σε μεγάλο ποσοστό συνήθως ξενοδοχειακά συγκροτήματα, και η εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στους επιλέξιμους ΚΑΔ, δείχνει ξεκάθαρα πως το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για λίγους και εκλεκτούς και όχι για τον μικρό έμπορο, επαγγελματία, βιοτέχνη και αυτοαπασχολούμενο. Αυτή είναι η φωνή των μικρών και πολύ μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων και δεν είναι έκκληση, είναι απαίτησηΜην παίζετε με τη μικρή επιχειρηματικότητα και λάβετε επιτέλους αποφάσεις στήριξης και όχι υποβάθμισης”. 

  • Διαμαρτυρίες και στη Θεσσαλονίκη από Ζορπίδη

Τα ίδια και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης διαμαρτύρεται με ανακοίνωση του, επειδή αρκετές χιλιάδες μελών του (όπως αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες) εξαιρούνται από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (του Απόστολου Τζιτζικώστα που…θαυμάζει συχνά ο κ. Τοψίδης). Κι αυτό, γιατί μένουν εκτός οι αυτοαπασχολούμενοι: “Το αποτέλεσμα είναι να χωρίζονται σε δύο ταχύτητες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και φυσικά της Περιφέρειας, σε μια περίοδο που όλοι έχουν τεράστια ανάγκη ρευστού για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους”.

  • Στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, επικαλούνται τα 90 εκ. € του προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Υπάρχουν επίσης διαμαρτυρίες από Επιμελητήρια, Εμπορικούς και Επαγγελματικούς Συλλόγους αλλά και την αντιπολίτευση, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, για το ύψος των προγραμμάτων που ανακοίνωσαν (30, 10 και 10 εκ. € αντιστοίχως). Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ, και ζητούν από τους Περιφερειάρχες τους να το μιμηθούν αυξάνοντας τα ποσά –  αν και τα πολύ…στενά χρονικά όρια που έθεσαν για υποβολή αιτήσεων και έχουν αυτές ολοκληρωθεί (στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα είναι ως τον Μάρτιο), δύσκολα θα αλλάξει κάτι.

πηγή: evros-news.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood