Από μισό έως και τα δύο μέτρα αναμένεται να φθάσει, σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μέχρι το τέλος του αιώνα.
Αυτό έκανε γνωστό ο Αλέσσιο Σάττα, συντονιστής του Medwet (The Mediterranean Wetlands Initiative), παρουσιάζοντας τη σχετική επιστημονική μελέτη, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη καμία απολύτως ανθρώπινη δραστηριότητα στις ακτές της Μεσογείου», και πρόσθεσε ότι «ολόκληρες περιοχές, ακόμα και χωριά θα οδηγηθούν στον αφανισμό». «Αυτή η βίαιη και απότομη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δε δίνει περιθώριο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί και έτσι αναμένονται σημαντικές απώλειες στη βιοποικιλότητα, αλλά και στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και περιβαλλοντολόγος Ανδρέας Αθανασιάδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Σάττα, στο πλαίσιο συνάντησης δημοσιογράφων και ειδικών από τη Μεσόγειο στο Οριστάνο της Σαρδηνίας, που διοργάνωσε το IUCN σε συνεργασία με το Medwet και το Ίδρυμα Medsea, «η Μεσόγειος είναι το hot spot των hot spot της κλιματικής αλλαγής. Θερμαίνεται κατά 20% γρηγορότερα από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της αναμένεται να φθάσει τους 2,2 βαθμούς μέχρι το 2040 και τους 3,8 μέχρι το τέλος του αιώνα». Όπως εξήγησε, «η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και τη μεταβολή των βροχοπτώσεων είναι οι αιτίες που δημιουργούν το θερμοδυναμικό φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των υδάτων της». Η Μεσόγειος περιλαμβάνει χιλιάδες χωριά, καθώς επίσης και δεκαπέντε μεγαλουπόλεις.
Τι θα σημάνει για τη Ροδόπη η αύξηση της στάθμης της θάλασσας
Εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων επιβεβαιωθούν, τις συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα υποστούν και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Ροδόπης. Με τη βοήθεια του χάρτη προσομοίωσης του flood.firetree.net, διαπιστώνουμε πως, με αύξηση της στάθμης κατά δύο μέτρα, η Βιστωνίδα, η Ισμαρίδα και οι λιμνοθάλασσες που βρίσκονται στα νότια του νομού, θα πάψουν να υφίστανται καθότι τα χερσαία τμήματα που τις χωρίζουν από τη θάλασσα θα έχουν καταποντιστεί. Στα τμήματα αυτά θα περιλαμβάνεται και η δημοφιλής παράκτια ζώνη Φαναρίου – Αρωγής του Δήμου Κομοτηνής. Ταυτόχρονα, με το νέο τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί στην παραλίμνια περιοχή της Βιστωνίδας, οι οικισμοί Νέα Καλλίστη, Σάλπη και Διαλαμπή θα γειτνιάζουν πλέον με τη θάλασσα.
Επίσης, θα βυθιστεί το ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού του Φαναρίου, ενώ το εναπομείναν, αποκομμένο πλέον από την ξηρά, θα αποκτήσει τη μορφή… νησιού.
Ακόμη, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τμήματα των οικισμών Αρωγή και Παραλία Μέσης, ενώ κάτω από το νερό θα βρεθεί και το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου της Μολυβωτής.