Με ταχύτατους ρυθμούς δρομολογείται η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και γενικότερα της χώρας.

Ήδη υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία η κύρωση της σύμβασης για το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65, και άμεσα ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες στο τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα. Εντός του Ιανουαρίου 2019 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εισάγει προς κύρωση στη Βουλή τη σύμβαση για την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης και την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου για τις συμβάσεις κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πατρών–Πύργου, ενώ στη Β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας προχώρησε ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διοδίων.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νότιο τμήμα του Ε65, τόνισε τα ακόλουθα σημεία:

  • Με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης επετεύχθη να μειωθεί η δαπάνη κατασκευής από 317 εκ. ευρώ, με βάση τη συμφωνία του 2013, σε 300 εκ., συν περίπου 5,5 εκ. ευρώ που ήταν τα έργα που έπρεπε να συμπληρωθούν και δεν είχαν γίνει στην προηγούμενη φάση.
  • Εξασφαλίστηκε ότι ο παραχωρησιούχος παραιτείται πλήρως από την επιδότηση λειτουργίας, σε αντίθεση με τα πολλά δισεκατομμύρια (υπολογίζονται σε 1,7 δισ. για το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου) που προβλέπονταν τόσο στην αρχική σύμβαση του 2007, όσο και στην αναθεώρηση του 2013.
  • Συμφωνήθηκε πως ο κατασκευαστής θα πληρώσει όλο το κόστος του ανεξάρτητου μηχανικού, που σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί πρόσθετα 4 εκ. ευρώ.
  • Προβλέφθηκε πως τα έσοδα του νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου μπαίνουν σε ξεχωριστό λογαριασμό και καλύπτουν συγκεκριμένο ποσό για τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Αν το ποσό αυτό δεν καλύπτεται από τα έσοδα των διοδίων, το υπόλοιπο καλύπτεται από τον παραχωρησιούχο χωρίς ένα ευρώ συνεισφοράς από το ελληνικό δημόσιο. Σε περίπτωση που υπάρχουν πλεονάζοντα έσοδα αυτά επιστρέφονται στο Δημόσιο.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό. Τα δύο τμήματα θα ενωθούν με τον κεντρικό άξονα Ξυνιάδα–Τρίκαλα, μήκους 79 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το 2017.

Όπως γνωστοποίησε στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης, για το κατασκευασθέν κεντρικό τμήμα του έργου, επετεύχθη σε σχέση με τη σύμβαση του 2013:

  • μείωση των απαιτήσεων αποζημίωσης του κατασκευαστή, από 115 εκ. ευρώ σε 50 εκ. (εξοικονόμηση 65 εκ. ευρώ).
  • περιορίστηκε η δαπάνη αποκατάστασης καθυστέρησης, από 67 εκ. σε 10 εκ. ευρώ (μείωση 57 εκ. ευρώ).
  • μειώθηκαν οι απαιτήσεις αποζημίωσης του παραχωρησιούχου από 27 εκ. σε 7,5 εκ. ευρώ.

«Συνολικά δηλαδή εξοικονομήθηκαν 144 εκ. ευρώ, ενώ δεν είχαν ολοκληρωθεί στοιχειωδώς ούτε οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και επομένως και οι απαλλοτριώσεις», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεων αυτού». Με τη θετική ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την κύρωση της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεκινά η υλοποίηση μιας επένδυσης 1,5 εκ. ευρώ και ενός έργου συμβατικού αντικειμένου πάνω από 520 εκ. ευρώ. Με την έναρξη του έργου δημιουργούνται άμεσα 1.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέτυχε για πρώτη φορά το Δημόσιο να διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε μια εξαιρετικής σημασίας επένδυση, τόσο στη φάση της υλοποίησης όσο και στη λειτουργία του αεροδρομίου, με συγκεκριμένα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα:
– το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας του νέου αερολιμένα αυξήθηκε στο 46%.
– το ανταποδοτικό τέλος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυξήθηκε στο 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων του αερολιμένα, τόσο για τον Δήμο Μίνωα Πεδιάδος, όσο και για τους όμορους Δήμους.
– η ύπαρξη εκθεσιακού χώρου για τις τοπικές εταιρείες και προϊόντα.
– οι οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου τόσο με τον ΒΟΑΚ, όσο και με το νότιο οδικό δίκτυο.
Σημειώνεται ότι ήδη διασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το χωροταξικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα–Πύργος, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των 6 συμβάσεων (1η,4η,5η,6η,7η,8η) από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η σχετική ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου για τις συμβάσεις προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Εκκρεμούν οι δύο συμβάσεις που βρίσκονται στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών με τις σχετικές διαδικασίες να ολοκληρώνονται πολύ σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επαναδημοπράτησε το έργο με οκτώ διαδοχικούς ανοιχτούς, δημόσιους διαγωνισμούς, που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το  Πάτρα – Πύργος προέκυψε από τη μείωση του φυσικού αντικειμένου της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, καθώς το έργο απεντάχθηκε από την παραχώρηση το 2013 και  αποκλείστηκε από την κοινοτική χρηματοδότηση εξ αιτίας των χειρισμών της τότε κυβέρνησης, που οδήγησαν στον απόλυτο εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού της Ολυμπίας Οδού. Μετά από πολύμηνες και συστηματικές διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους Συμβούλους (Jaspers) και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική πλευρά πέτυχε τις απαραίτητες εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση του έργου.

Τέλος, στη Β΄ φάση εισήλθε ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ηλεκτρονικών Αναλογικών Διοδίων. Ουσιαστικά ξεκίνησε το δεύτερο και τελικό στάδιο για την εγκατάσταση ενός πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων, δορυφορικής τεχνολογίας, με οπτική αναγνώριση, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Σε αυτόν, μετά την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης, έχουν προεπιλεγεί πέντε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες με αναγνωρισμένη διεθνώς εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων, καθώς επίσης και ισχυροί ελληνικοί όμιλοι. Εκτιμάται πως η σύμβαση θα έχει υπογραφεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.