Στο πλευρό των παραγωγών της Ροδόπης και του Έβρου βρίσκονται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ.

Ο  υπουργός Σπήλιος Λιβανός από χθες το απόγευμα επικοινώνησε με τον  Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και ενημερώθηκε για την εξέλιξη του φαινομένου των βροχοπτώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Ροδόπης.

Σήμερα είχε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και αποφασίστηκαν τα εξής:

Α) Οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής και προσδιορισμός των πληττόμενων καλλιεργειών, υφιστάμενων υποδομών και αποθηκευμένων προϊόντων, με τη συνεργασία υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ΕΛΓΑ.

Β) Κινητοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Ο κ. Λιβανός έδωσε εντολή να καταβληθούν αποζημιώσεις όπως ορίζει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί το συντομότερο.

Γ) Αντιστοίχως θα αποζημιωθούν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, περιπτώσεις ζημιών σε αποθηκευμένα προϊόντα και εγκαταστάσεις υποδομών.

Το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον Αθανάσιο Πανάγο και τα στελέχη κ.κ. Πανταζή και Τουσίδου, από χθες επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οργανώσουν τη διαδικασία του εκτιμητικού έργου και να υποβάλλουν έκθεση προς τις υπηρεσίες και το ΥΠΑΑΤ εντός της εβδομάδος.