Ειδικά ο κλάδoς της τεχνoλoγίας, θα πρέπει να ηγηθεί της υιοθέτησης πιο “πράσινων” τεχνολογιών, καθώς οι ενεργειακές του ανάγκες δεν είναι αμελητέες.
Επομένως, γεννάται το εξής ερώτημα: Δίνουν οι εταιρείες τεχνολογίας έμφαση στην ενσωμάτωση “πράσινων” λύσεων;
Η απάντηση είναι “Ναι”, και μαζί θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους το κάνουν αυτό.
Η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας (remote working)
Μέσα στην διετία 2019-2021 οι τεχνολογικές εταιρείες ήταν οι πρώτες που υιοθέτησαν το remote working. Στην αρχή με δισταγμό, καθώς οι διοικήσεις πίστευαν ότι οι εργαζόμενοι θα έβλεπαν όλη μέρα Netflix ή θα έπαιζαν NetBet καζινο online ή Playstation.
Οι φόβοι και οι δυσοίωνες προβλέψεις διαψεύστηκαν και η παραγωγικότητα των εργαζομένων που εργάστηκαν εξ αποστάσεως ή hybrid (δηλαδή με συνδυασμό remote και δια ζώσης εργασίας), έδειξε σημαντική αύξηση. Και δεν είναι παράλογο όλο αυτό. Οι εργαζόμενοι δεν ξοδεύουν χρόνο στο να ξυπνήσουν πιο νωρίς, να ετοιμαστούν, να μετακινηθούν στην εργασία τους (και να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα), ή δεν χάνουν χρόνο στην εργασία σε ανούσια meetings ή συνομιλίες με συναδέλφους τους. Αντ’ αυτού, ήξεραν ότι το ωράριο εργασίας τους ήταν συγκεκριμένο, η δουλειά έβγαινε πιο ξεκούραστα, και έτσι όλοι ήταν ευχαριστημένοι.
Τι μας λέει αυτό; Ότι οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας πέτυχαν με έναν σμπάρο…τρία τρυγόνια! Κατάφεραν να κρατήσουν χαρούμενους τους εργαζόμενους, κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, και τέλος να μειώσουν σημαντικά τη ρύπανση του περιβάλλοντος (μείωση μετακινήσεων, μείωση θέρμανσης/ψύξης χώρων εργασίας, κ.λπ.).
Στροφή σε μια πιο “πράσινη” προσέγγιση
Κάτι άλλο που μπορούν να κάνουν ακόμα και οι πιο μικρές εταιρείες λογισμικού ή digital marketing, είναι η αλλαγή στη νοοτροπία χωρίς απαραίτητα να αυξήσουν τα έξοδά τους. Η προώθηση της ανακύκλωσης μέσα στην εταιρεία (μπαταρίες, χαρτί), η επιλογή ενός παρόχου ενέργειας που χρησιμοποιεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε μεγάλο ποσοστό, ή ακόμα και η βελτιστοποίηση των Logistics, είναι όλα πολύ καλές λύσεις για μια “πράσινη” αλλαγή νοοτροπίας.
Κάτι άλλο που μπορεί να κάνει ακόμα και μια πιο μικρή εταιρεία, είναι η χρήση υλικών που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ή, ακόμα καλύτερα, η διοργάνωση εθελοντικών δράσεων που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι δενδροφυτεύσεις ή το μάζεμα σκουπιδιών από τις παραλίες. Μια πιο ολοκληρωμένη λύση είναι η απόκτηση πιστοποίησης ISO 14001 που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του αντίκτυπου μιας εταιρείες στο περιβάλλον.
“Πράσινες” λύσεις τεχνολογίας
Εκτός από την υιοθέτηση πρακτικών για καλύτερη περιβαλλοντική πολιτική, οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να στραφούν στην ανάπτυξη “πράσινων” προϊόντων. Έτσι, εκτός από την ηθική επιβράβευση για την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά οι πιο μικρές εταιρείες, θα επωφεληθούν οικονομικά από την ανάπτυξη και πώληση ενός τέτοιου προϊόντος. Τέτοια προϊόντα είναι για παράδειγμα, λογισμικά και συσκευές για smart homes, δηλαδή για ένα σπίτι στο οποίο η κατανάλωση ενέργειας θα γίνεται με τον πιο ενεργειακά οικονομικό τρόπο. Ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα, που ήδη έχει εφαρμογή, είναι η βελτιστοποίηση της γεωργικής καλλιέργειας. Συσκευές που θα μετράνε σημαντικούς παράγοντας του εδάφους όπως η υγρασία και θα λαμβάνουν μετεωρολογικά δεδομένα, θα μπορούν να ρυθμίζουν την καλύτερη δυνατή συχνότητα και ποσότητα ποτίσματος, εξοικονομώντας έτσι πόρους και αφήνοντας πιο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Εν κατακλείδι, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι εταιρεία-κολοσσός της τεχνολογίας για να έχεις καλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.