Ενημερωτικές πινακίδες για τον Ασπροπάρη σε Ίασμο, Σάπες και τρεις ακόμη οικισμούς του Έβρου

Το πιο απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόνο πέντε ζεύγη, εκ των οποίων τα τέσσερα εντοπίζονται στη Θράκη.
ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ

Πέντε πινακίδες για τον Ασπροπάρη, τον πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης, τοποθέτησε το WWF Ελλάς σε πέντε οικισμούς της Θράκης – στο Σιδηρώ, στο Σουφλί, στην Πυλαία, στις Σάπες και στον Ίασμο – με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών για τη σημασία του σπάνιου αρπακτικού πτηνού για την κάθε περιοχή, τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα και τους τρόπους με τους οποίους καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του.

Συγκεκριμένα οι πινακίδες πληροφορούν τους επισκέπτες για τη ζωή του Ασπροπάρη, του βενιαμίν των ευρωπαϊκών γυπών, ο οποίος κάθε χρόνο διανύει ένα μακρύ ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων από την Αφρική όπου διαχειμάζει, στα Βαλκάνια για αναπαραγωγή.

Παράλληλα οι πινακίδες ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις απειλές που αντιμετωπίζει ο Ασπροπάρης, με κυριότερες τα δηλητηριασμένα δολώματα, την έλλειψη τροφής, το παράνομο κυνήγι, τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή την πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια και ανεμογεννήτριες. Οι απειλές αυτές έχουν οδηγήσει στη ραγδαία μείωση του πληθυσμού του παγκοσμίως.

Ενδεικτικά στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόνο πέντε ζεύγη, εκ των οποίων τα τέσσερα εντοπίζονται στη Θράκη, ενώ συνολικά στα Βαλκάνια έχουν απομείνει λιγότερα από 70 ζευγάρια.

Ενημερωτικές πινακίδες για τον Ασπροπάρη σε Ίασμο, Σάπες και τρεις ακόμη οικισμούς του ΈβρουΣτις πινακίδες θα διαβάσει επίσης κανείς μικρά μυστικά για τις διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά ονόματα που έχουν αποδοθεί στον Ασπροπάρη στα Βαλκάνια, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό, όπως για παράδειγμα ότι χρησιμοποιεί «εργαλεία», όπως πέτρες, για να σπάει τα αυγά στρουθοκαμήλου ή ότι έχει καταπληκτική όραση αφού μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα ελάχιστων χιλιοστών ακόμα και από ύψος 1.000 μέτρων!

Οι ενημερωτικές πινακίδες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις και φορείς από δεκατέσσερις χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Φυσικά οι πινακίδες περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Ασπροπάρη αλλά και έναν κατατοπιστικό χάρτη για τις μεταναστευτικές του διαδρομές και τις περιοχές δράσεις του προγράμματος.

Ενημερωτικές πινακίδες για τον Ασπροπάρη σε Ίασμο, Σάπες και τρεις ακόμη οικισμούς του Έβρου
Η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στις Σάπες Ροδόπης.

Σημειώνεται ότι οι πινακίδες εγκαταστάθηκαν στους οικισμούς που βρίσκονται πλησιέστερα στα τελευταία καταφύγια του Ασπροπάρη, ενώ δυο εξ αυτών τοποθετήθηκαν μπροστά από τα Γυμνάσια Σουφλίου και Ιάσμου, σχολεία που συμμετέχουν επί έξι συνεχόμενα χρόνια στη «συμβολική υιοθεσία» των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη της Θράκης.

Η εγκατάστασή τους κατέστη εφικτή χάρη στην υποστήριξη των Δήμων Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας-Σαπών και Ιάσμου, που εξέδωσαν τη σχετική άδεια για την τοποθέτησή τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην περαιτέρω διάδοση του μηνύματος για την προστασία του πουλιού.

Το Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022. Υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Συντονιστής του Προγράμματος είναι η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Βουλγαρίας (BSPB), και συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Ελλάδας, το WWF Ελλάς, η Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Αγγλίας (RSPB), η DoğaDerneği/BirdLife Tουρκίας (DD), τα περιφερειακά γραφεία της BirdLife International σε Αφρική και Μέση Ανατολή, το Ορνιθολογικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο Α.Π. Λεβέντη (APLORI), το CMS Raptors MoU, και η Οργάνωση Green Balkans. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» (LIFE10 NAT/BG/000152) που υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2016.

Το WWF Ελλάς

Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.wwf.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood