Εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας με την από αέρος απόθεση δολωμάτων-εμβολίων

Υποχρεωτικός είναι και ο εμβολιασμός των δεσποζόμενων ζώων.
0e6515f9-lissa-emvol-anoiksi-2020-840x594-1

Μετά την επανεμφάνιση κρουσμάτων λύσσας στα ζώα στην Ελλάδα το 2012, και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος τον Μάιο του 2014, συνολικά είχαν καταγραφεί 48 κρούσματα (40 σε αλεπούδες, 5 σε σκύλους, δύο σε βοοειδή και 1 σε γάτα).

Έκτοτε, για την αντιμετώπιση της λύσσας στα ζώα και την προστασία της δημόσιας υγείας, έχει θεσπιστεί στη χώρα μας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από κτηνίατρο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), καθώς και πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων, δις ετησίως, κατά την άνοιξη και κατά το φθινόπωρο, με την από αέρος απόθεση δολωμάτων εμβολιασμού.

Έτσι, και τη φετινή άνοιξη, σε συνεργασία του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τις αρμόδιες περιφερειακές κτηνιατρικές αρχές, θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων, από τις αρχές έως και τα τέλη του Απριλίου (το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου), λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Τα εμβόλια-δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.

Εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας με την από αέρος απόθεση δολωμάτων-εμβολίων

 

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων-δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά Περιφερειακές Ενότητες: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Κιλκίς, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας με την από αέρος απόθεση δολωμάτων-εμβολίων

Παράλληλα, τονίζεται στους πολίτες η σημασία της ενημέρωσης των κτηνιατρικών/δασικών υπηρεσιών και των θηροφυλάκων σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ζώων ευαίσθητων στον ιό της λύσσας (όλα τα θερμόαιμα ζώα), ή ανεύρεσης ζώων τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη για λύσσα (λυσσύποπτα).

Πληροφορίες για το νόσημα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr), ακολουθώντας τη διαδικτυακή οδό: «Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα».

Εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας με την από αέρος απόθεση δολωμάτων-εμβολίων

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood