Αρκετά εκατομμύρια εμβόλια που μπορούν να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2021, έχει ήδη εξασφαλίσει η Ελλάδα μέσω συμβολαίων προαγοράς, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, μόνο από την Pfizer και την AstraZeneca έχουμε εξασφαλίσει δόσεις που μπορούν να καλύψουν περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στoν ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε:

“Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα φόρα που χρειάζεται για την προμήθεια του εμβολίου. Η Ε.Ε. έχει συνάψει συμβόλαια προαγοράς με την AstraZeneca και με άλλες εταιρείες. Είμαστε σε επικοινωνία με την Pfizer, και απ’ ευθείας και μέσω της Ε.Ε. Έχουν εξασφαλιστεί αρκετά εκατομμύρια εμβόλια, που μπορούν να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Είναι τέσσερις οι εταιρείες με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς. Μόνο από την AstraZeneca και από την Pfizer έχουμε εξασφαλίσει δόσεις που μπορούν να καλύψουν  περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας για αρκετό διάστημα μέσα στο 2021 μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο. Σημασία έχει πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για να αρχίσει ο εμβολιασμός. Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική εμβολιασμού: Ποιοι ξεκινούν πρώτα τον εμβολιασμό, ποιοι ακολουθούν, και ποιο είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού ώστε να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ανοσία. Το υγειονομικό προσωπικό θα είναι στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν. Η στρατηγική για τον εμβολιασμό περιλαμβάνει όμως και θέματα logistics, όπως η μεταφορά των εμβολίων σε ικανοποιητική θερμοκρασία για να μην υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο. Είναι άλλα τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της Pfizer και άλλα τα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, της AstraZeneca. Όλα αυτά τα συνεκτιμούν οι επιστήμονές μας. Η Pfizer ήδη έχει ξεκινήσει επένδυση στη Θεσσαλονίκη και θα επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα. Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά για να προσελκύσουμε τέτοιες επενδύσεις: ανταγωνιστική οικονομία, σοβαρή προοπτική ισχυρής ανάκαμψης από το 2021, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας“.