Το άνοιγμα από τις 7 Δεκεμβρίου και των καταστημάτων που εμπορεύονται εποχιακά Χριστουγεννιάτικα είδη με δευτερεύοντα ΚΑΔ, όπως συμβαίνει και με τα σούπερ μάρκετ, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, εν όψει της κυβερνητικής απόφασης που ανάβει το πράσινο φως για τη λειτουργία των επιχειρήσεων με αμιγώς εποχιακά είδη, αλλά και την πώληση τέτοιων ειδών από τα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα σημειώνει πως ειδικά στην περιοχή της Κομοτηνής δεν υπάρχουν αμιγώς καταστήματα εποχικών Χριστουγεννιάτικων ειδών. Συνεπώς ζητά να επιτραπεί και στα εν λόγω καταστήματα να λειτουργήσουν, έστω και για την πώληση μόνο Χριστουγεννιάτικων ειδών.
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΙΚΗΗ σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής:
“Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών Χριστουγεννιάτικων ειδών, έντονη είναι η αντίδραση των καταστηματαρχών, καθώς η ίδια απόφαση επιτρέπει στα σούπερ μάρκετ την πώληση Χριστουγεννιάτικων ειδών ενώ συνεχίζει να τα απαγορεύει από τα μικρά και μεσαία καταστήματα.
Είναι κατανοητή η πρόθεση που έχει σκοπό να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό εν όψει των εορτών και να στηρίξει τα εποχικά καταστήματα.
Από τη άλλη όμως είναι αδικαιολόγητος ο διαχωρισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται ανεπανόρθωτα, από τα σούπερ μάρκετ. Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις εμπορεύονται νόμιμα τα Χριστουγεννιάτικα είδη με δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, όπως ακριβώς ισχύει στα σούπερ μάρκετ, είναι επιτακτική η ανάγκη να επιτραπεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων έστω και μόνο για την πώληση των συγκεκριμένων ειδών, ώστε να υπάρξει ισονομία στην αγορά και να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Να σημειωθεί επίσης ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, δεν υπάρχουν αμιγώς καταστήματα εποχικών Χριστουγεννιάτικων ειδών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στραφούν για τις αγορές τους αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ“.