Εμπάργκο και στην Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής από την Εκκλησία της Ρωσίας

Δεκαεννέα έγιναν οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στις οποίες το Πατριαρχείο Μόσχας έχει επιβάλλει “εμπάργκο”, λόγω της αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (2)

Δεκαεννέα έγιναν οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στις οποίες το Πατριαρχείο Μόσχας έχει επιβάλλει εμπάργκο λόγω της αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Με νέα λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσική Εκκλησία δια Εγκυκλίου την οποία υπογράφει ο Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ, Υπεύθυνος υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, κ.κ. Διονύσιος, αναφέρει προς τους Επισκόπους, οτι με τους Μητροπολίτες των εν λόγω δεκαεννέα Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, παύουν την ευχαριστιακή σχέση – δηλαδή βρίσκονται πλέον σε ακοινωνησία – διότι συλλειτούργησαν με Επισκόπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, στην Εγκύκλιο αναφέρεται ότι δεν δίνεται ευλογία για την πραγματοποίηση προσκυνηματικών επισκέψεων στις Μητροπόλεις αυτές.

Η “μαύρη λίστα”

“Σας αποστέλλω έναν ενημερωμένο κατάλογο ιεραρχών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που επέτρεψαν τις συναναστροφές με Ουκρανούς σχισματικούς, με τους οποίους δεν ευλογείται η προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία, και στην Επισκοπή των οποίων δεν ευλογούνται επίσης τα προσκυνήματα. Σας ζητώ να γνωστοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες στους κληρικούς και λαϊκούς της Επισκοπής που έχει ανατεθεί στη διοίκησή σας και να ενημερώσετε την ηγεσία των επισκοπικών προσκυνηματικών δομών”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Διονύσιος προς τους Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η “μαύρη λίστα” με τους εν λόγω 19 Μητροπολίτες, είναι:

 1. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος.
 2. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ.κ. Παντελεήμων.
 3. Μητροπολίτης Άρτης, κ.κ. Καλλίνικος.
 4. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, κ.κ. Χρυσόστομος.
 5. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.κ. Ιγνάτιος.
 6. Μητροπολίτης Φωκίδος, κ.κ. Θεόκτιστος.
 7. Μητροπολίτης Ζακύνθου, κ.κ. Διονύσιος.
 8. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ.κ. Γεώργιος.
 9. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων.
 10. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ.κ. Ιωήλ.
 11. Μητροπολίτης Γρεβενών, κ.κ. Δαβίδ.
 12. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων.
 13. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος.
 14. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ.κ. Δαμασκηνός.
 15. Μητροπολίτης Καστορίας, κ.κ. Καλλίνικος.
 16. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως, κ.κ. Χρυσόστομος.
 17. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ.κ. Τιμόθεος.
 18. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, κ.κ. Θεόκλητος.
 19. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος.

Εμπάργκο και στην Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής από την Εκκλησία της ΡωσίαςΔιεύρυνση της απόφασης του 2019

Η Ρωσική Εκκλησία μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2019 να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας και τον Προκαθήμνεο αυτής,Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο, προέβη στη διακοπή της μνημόνευσης του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου. Ωστόσο, δεν επέβαλε πλήρη ακοινωνησία στην Εκκλησία της Ελλάδος, παρά μόνο σε όσους αναγνωρίζουν ή συλλειτουργούν με Ουκρανούς Επισκόπους. Αρχικά η Ρωσική Εκκλησία είχε δημοσιεύσει κατάλογο με “ανεπιθύμητες” Μητροπόλεις, στις 17 Οκτωβρίου 2019, λίγες μόνο ημέρες μετά την αναγνώριση από την Εκκλησία της Ελλάδος του Αυτοκέφαλου. Σαφώς τότε ήταν λιγότερες οι Μητροπόλεις. Συγκεκριμένα, εκτός από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, ήταν οι Μητροπόλεις, Λαγκαδά, Βεροίας, Άρτης, Τρίκκης & Σταγών, και Δημητριάδος. Τρία χρόνια μετά, με την ανθρωπότητα να δοκιμάζεται από την πανδημία αρχικά και τώρα από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τον πόλεμο που ακόμα μαίνεται, η Ρωσική Εκκλησία επιστρέφει με αναθεωρημένη λίστα η οποία επιβεβαιώνει τον “ανένδοτο” της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη στη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στις 6 Ιανουαρίου 2019. Ακολούθησε η αναγνώριση από τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου τον Οκτώβριο του 2019, και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Συνεπεία της απόφασης αυτής, το Πατριαρχείο Μόσχας σταμάτησε τη μνημόνευση των Προκαθημένων των εν λόγω Εκκλησιών, ενώ  τον Δεκέμβριο του 2021 προέβη και στη δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική παρεμβαίνοντας με τον τρόπο στα εδάφη του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί στη “Μαύρη Ήπειρο”.

Οι λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί σε αναγνώριση. Ορισμένες έχουν εκφράσει την αντίθεση, άλλες παραμένουν επιφυλακτικές, ενώ άλλες δεν έχουν εκδηλώσει ενεργά τις προθέσεις τους.

πηγή / επιμέλεια

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood