Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Η σιωπή Κασσελάκη, το βέτο Τεμπονέρα, και το άγχος για τη Νέα Αριστερά.
kasselakis-temponeras-arthroy
Δύο αποκλίνουσες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην νομοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Μολονότι το άρθρο 16 και ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αποτελούσαν το «ιερό δισκοπότηρο» της Κουμουνδούρου επί εποχής Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις οι ενστάσεις του παρελθόντος ως προς τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί για ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού του νέου ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε από σειρά δηλώσεων στελεχών πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη.

Μαμουλάκης: “Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου”
Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε οτι «το κρίσιμο δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας», για να προσθέσει πως «ακούμε τα κελεύσματα της εποχής και υπάρχει έλλειμμα από την πλευρά της κυβέρνησης που διοικεί τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια καθώς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει την πραγματική οικονομία με τα υφιστάμενα κρατικά πανεπιστήμια που είναι και εξόχως ανταγωνιστικά στην Ευρώπη». Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαμουλάκης σχολίασε πως «οφείλουμε να το δούμε. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμος. Και είναι σημαντικό όταν νομοθετείς κάτι, να βλέπεις σε έναν ορίζοντα πολλών ετών μπροστά σου. Όπως και να προχωρήσει, πρέπει να υπάρχει αρμονική συναρμογή».

Παππάς: “Θετική εξέλιξη”

“Κόκκινη γραμμή” Τεμπονέρα
Σχεδόν ακαριαία, απέναντι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, αντέδρασε ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλνοντας καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να το πούμε απλά και κατανοητά. Τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του, τασσόμενος ανοιχτά κατά της προωθούμενης ρύθμισης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας διεμήνυσε αρμοδίως στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου και πως για τον ίδιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η όποια υποχώρηση επ’ αυτού.

Αυγέρη: “Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός”

Από την πλευρά της ωστόσο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη,  «φρενάροντας» τη θετική υποδοχή του νομοθετήματος από την πλευρά κάποιων εκ των «νεοπροεδρικών», δήλωσε: «Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη».
Ακολούθησε ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι “άριστοι” της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, και σταθερά θα υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμισή της».Το δίλημμα
Μολονότι η αποκρυστάλλωση της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακούφισε αρκετά από τα κορυφαία στελέχη στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις το δίλημμα της υπέρβασης του «όχι σε όλα», όπως το περιέγραψε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, αλλά και οι τυχόν απώλειες από το Κέντρο, δεν αφήνουν ασυγκίνητα τα ηγετικά κλιμάκια, τη στιγμή που το 54% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse. Την ίδια ώρα, όμως, η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός κινηματικού σκηνικού με ορμητήριο τα πανεπιστήμια το επόμενο διάστημα, είναι μια συνθήκη που επίσης τελεί υπό εξέταση για στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία ανέγνωσαν με πολύ προσοχή την ανακοίνωση του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της “Νέας Αριστεράς”Αλέξη Χαρίτση σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο οποίος τόνισε: «Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στρέφεται εναντίον του πυρήνα του δημοσίου πανεπιστημίου που έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας για τους αποφοίτους του. Η Νέα Αριστερά καλεί σε μέτωπο ανυπακοής στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Να μην περάσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».Η σιωπή Κασσελάκη
Με το ρίσκο της απώλειας στο Κέντρο, αλλά και την πίεση τυχόν νέων διαρροών προς τα Αριστερά, κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα κράτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης την ημέρα των κυβερνητικών εξαγγελιών. Με βάση την προσωπική του εμπειρία, άλλωστε, ως αποφοίτου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η είσοδος ιδιωτικών πόρων στα δημόσια ΑΕΙ δεν φαίνεται απαγορευτική για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε επίπεδο δωρεών, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται έτοιμος για νέα διοικητικά σχήματα, μιλώντας για «βραχίονες» με καθεστώς ημιαυτονομίας. Ειδικότερα, στην τελευταία συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας δώσουμε τη δυνατότητα για βραχίονες οι οποίοι να είναι ημιαυτόνομοι από τη διοίκηση του υπόλοιπου πανεπιστημίου, να ανήκουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά να μπορούν να προσφέρουν ακαδημαϊκό υλικό προστιθέμενης αξίας. Παραδείγματος χάρη, αν μια μεγάλη οικογένεια θέλει να προσφέρει έναν βραχίονα για τεχνητή νοημοσύνη στο Μετσόβιο, με μεγάλη χαρά να το κάνει. Να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μην αισθάνεται ότι τα κονδύλια θα μπλέξουν στη γραφειοκρατία του κράτους και στα θέματα της Συγκλήτου με νεποτισμό, τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας. Ας βρούμε έναν τρόπο να υπάρχει μια αυτόνομη διοίκηση».

(πηγή: protothema.gr | επιμέλεια: inkomotini.news)

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood