«Εμένα με νοιάζει» | Μια παιδική-εφηβική θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

«Εμένα με νοιάζει, αν ένα πεύκο κόβεται ή καίγεται· εμένα με νοιάζει, αν ένα βοτσαλάκι λερωθεί από τα απόβλητα. Γιατί, δικό μου το πεύκο, δικό μου το βοτσαλάκι. Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, εγώ, γιατί εμένα με νοιάζει!».
Screenshot_1085

Η ΑΜΚΕ “4PLAY”, στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός-2023” του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, παρουσιάζει στις 2 και 3 Αυγούστου 2023 στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, το μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη, «Εμένα με νοιάζει» (εκδόσεις Πατάκη | Τιμητικό δίπλωμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) | Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου | Ανάρτηση στον τιμητικό πίνακα διεθνούς βραβείου Άντερσεν), σε μια παράσταση για παιδιά από 10 ετών, εφήβους και οικογενειακό κοινό, που συνδυάζει αρμονικά τον θεατρικό λόγο με τον σύγχρονο χορό και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Ένα χωριό χτισμένο ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, που προσφέρει στους κατοίκους του τροφή και προστασία, αρχίζει να διαβρώνεται από την παρουσία ενός εργοστασίου, που διαλύει, σταδιακά, τη γη, τον αέρα και το νερό του.

Η “4PLAY” δημιουργεί μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία μέσα στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας με φόντο το πυκνό δάσος, το φως του ουρανού και το βόρειο Αιγαίο, “ζωντανεύοντας” την ιστορία των μαθητών του Ανθόπυργου που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους.

Τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημεία της ρύπανσης; Όταν πεθαίνει το πρώτο δέντρο, το πρώτο ζώο; Πώς αυτή η διάλυση μετατοπίζει μια ολόκληρη κοινωνία; Πώς ένας δάσκαλος με τη δύναμη των μαθητών του καταφέρνει να σώσει ένα ολόκληρο χωριό; Μια ομάδα παιδιών που φωνάζει «Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, γιατί εμένα με νοιάζει», φτάνει για να ξαναζωντανέψει την ελπίδα και την ομορφιά.

Στην παράσταση, το λογοτεχνικό έργο μετουσιώνεται σε έναν άμεσο θεατρικό λόγο, και σε συνδυασμό με τον σύγχρονο χορό και το contact improvisation που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της βαρύτητας, μεταποιούν την κίνηση σε εικόνα εναλλάσσοντας τις συμπεριφορές και δημιουργώντας χοροθεατρικές εικόνες που δίνουν τον τόνο στην αλλαγή των σκηνών και στη ραγδαία εξέλιξη του έργου.

Η ηχητική δραματουργία και τα μουσικά μοτίβα “ζωντανεύουν” το τοπίο της απέραντης θάλασσας και των δροσερών βουνών μέσα από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Ακολουθώντας τη δραματουργία του βραβευμένου μυθιστορήματος της συγγραφέως, και με κεντρικούς χαρακτήρες, τον νέο δάσκαλο, την τάξη των μαθητών, αλλά και στον αντίποδα, τον διευθυντή του εργοστασίου που μάχεται μέχρι την τελευταία στιγμή για το προσωπικό του όφελος, η ομάδα στήνει μια περιπέτεια όπου συνυπάρχουν η χαρά, η ελπίδα, η απογοήτευση, ο φόβος και η αισιοδοξία, και η οποία αντλεί την έμπνευσή της από τις εικόνες, τα χρώματα και τις μυρωδιές της φύσης. Μια ιστορία που ξεκινά με την αγνότητα ενός φυσικού τοπίου και των ανθρώπων του, οδηγείται σταδιακά στη μόλυνση της χλωρίδας και της πανίδας, και καταλήγει να δικαιώνει το σύνθημα που ενώνει τις φωνές των παιδιών: Εμένα με νοιάζει!

Παίζουν: Μιχάλης Κουτσκουδής, Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Αντώνης Παπαδάκης, Αγγελική Νικολαΐδου.

Διάρκεια: 60 λεπτά

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη

Διασκευή-σκηνοθεσία-χορογραφία: Πάρης Μαντόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος

Ενδυματολογία: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Επιμέλεια σκηνικού: Πάρης Μαντόπουλος, Ιφιγένεια Νταουντάκη

Οργάνωση-προβολή: Μαριλένα Μόσχου

Παραγωγή: AMKE 4PLAY

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

«Εμένα με νοιάζει» | Μια παιδική-εφηβική θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας «Εμένα με νοιάζει» | Μια παιδική-εφηβική θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood