• του Νίκου Ευθυμιάδη*

Είμαστε κοντά σε έναν λαό με τον οποίο μας συνδέει η κοινή μας κουλτούρα του Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού και οι θεμελιώδεις αξίες της κοινής μας πορείας, όπως είναι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η υποστήριξη. Είμαστε κοντά σε έναν πολιτισμό και μια γη που ευωδιάζουν Ελλάδα. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή της ιστορίας της, η Ευρώπη καλείται να αποδείξει ότι γνωρίζει να συνδράμει μια χώρα και έναν λαό που ζουν ένα δράμα με χιλιάδες νεκρούς. Η Ιταλία ζει μια πραγματική γενοκτονία.

Δεν ξεχνούμε τη βοήθεια της Ιταλίας κατά τη διάρκεια των χρόνων της ελληνικής κρίσης. Ο ξεσηκωμός των Ιταλών υπέρ της Ελλάδος δεν ήταν κάτι τυχαίο. Ο ξενιτεμός μας στην Ιταλία και η φοίτησή μας στα ιταλικά πανεπιστήμια, ήταν αποτέλεσμα της αντίληψης ότι είμαστε αδέλφια, μια ράτσα. Εμείς  στην Ιταλία γίναμε περισσότερο Έλληνες, ανακαλύπτοντας την αληθινή, την πραγματική Ελλάδα. Διαπιστώσαμε πόσο μεγάλο μερίδιο ελληνικής σκέψης υπήρχε στη μεγάλη αυτή πολιτιστική οντότητα, την Ιταλία. Εκεί ανακαλύψαμε ότι η ιταλική σκέψη είχε άμεση επαφή με το ελληνικό θεωρητικό οπλοστάσιο.

718f74e7 img 20200324 175338
Νίκος Ευθυμιάδης

Η Ιταλία, όπως και όλη η Ευρώπη, δέχθηκε το ελληνικό πνεύμα πρώτα διαμέσου της Ρώμης. Η λατινική ποίηση, η φιλοσοφία, και κυρίως η πολιτική σκέψη, είναι αφομοίωση της ελληνικής και της ελληνιστικής ακμής. Επιπλέον, ο Αριστοτέλης διείσδυσε στην Ιταλία διαμέσου της αραβικής διείσδυσης στην Ισπανία. Ο Αριστοτέλης μεταφράστηκε στα ιταλικά από τα αραβικά. Ο Θωμάς ο Ακινάτης και ολόκληρη η σχολαστική φιλοσοφία, αποτελούν μελέτη και αξιοποίηση της αριστοτελικής λογικής. Ακόμη, η ελληνική σκέψη ήρθε στην Ιταλία από τους Έλληνες λόγιους μετά την πρώτη άλωση (1204), αλλά κυρίως μετά την οριστική άλωση (1453) της Κωνσταντινούπολης, με την κυριαρχία πλέον της πλατωνικής σκέψης. Η τελευταία “εισβολή” του ελληνικού πνεύματος στην Ιταλία γίνεται με την Αναγέννηση και εν συνεχεία με τον Διαφωτισμό. Στη Φλωρεντία γεννιέται η όπερα στην προσπάθεια να επαναπροσεγγιστεί η αρχαία ελληνική Τραγωδία.

Όλες σχεδόν οι παραθαλάσσιες πόλεις είναι αποικίες αρχαιοελληνικές. Όπως η Μεγάλη Ελλάδα στη νότια Ιταλία και τα κορυφαία λιμάνια της, η Νεάπολη, η Βενετία, η Τεργέστη, ο Τάραντας, η Βυζαντινή Φερράρα, όλη η Ιταλία ευωδίαζε ελληνική σκέψη, ελληνικό αίμα. Ο Πανελλήνιος Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας των Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων, παρακαλεί τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον ιταλικό λαό σε αυτή την κρίσιμη ώρα. Είναι πολύ σημαντικά, ακόμα και ένα τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό μήνυμα, και παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία να εκφράζουν την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τους φίλους, γνωστούς και συνεργάτες. Είμαστε με την ψυχή και τον νου κοντά στους Ιταλούς. Είναι τα αδέλφια μας. “Είμαστε όλοι Ιταλοί”.

*Ο Νίκος Ευθυμιάδης είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων, Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας-Λομβαρδία (Συγκοινωνιολόγος–Πολιτικός Μηχανικός), τ. Διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων.