Στο 1ο Forum Περιβαλλοντικής Επιχειρηματικότητας Ελλάδας-Σερβίας, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Βελιγραδίου, συμμετείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ως επικεφαλής αποστολής είκοσι ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος.

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τους δεσμούς που τις ενώνουν, υπογράφοντας Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον Σέρβο ομόλογό του Goran Trivan, ανέφερε:

56120101 2015740388720794 1183533518936866816 n“Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Σερβίας αποδεικνύει ότι υπάρχει βαθιά κατανόηση και ουσιαστική συνεργασία που στηρίζονται σε μια σχέση αιώνων. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει αποφασίσει να στηρίξει αυτή την κοινή διαδρομή, και προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, και ταυτόχρονα στον κοινό δρόμο βελτίωσης των συνθηκών της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, αλλά και της ευημερίας των κοινωνιών των δύο χωρών. Πιστεύουμε βαθιά ότι η βαλκανική χερσόνησος μπορεί να αποτελέσει ένα υπόδειγμα συνεργασίας και φιλίας που να στηρίζεται πρώτα στην ειρήνη“. Επισήμανε, δε, ότι “η Ελλάδα θα στηρίξει τις επιλογές του Υπουργού Περιβάλλοντος της Σερβίας στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στο πλαίσιο άλλων δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών, διότι η παγκόσμια πολιτική συμφωνία που περιλαμβάνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, αποτελούν το καλύτερο υπόβαθρο για όλες τις διεθνείς συμφωνίες και κυρίως για την συνεργασία κρατών και πολιτών”. Επιπλέον ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι “εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους δεν θα έχει κανένα νόημα να συζητάμε για την επιχειρηματική κοινότητα ή για επενδύσεις”, ενώ επανέλαβε ότι “η προστασία του περιβάλλοντος δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, αντίθετα δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην επιχειρηματική κοινότητα, νέες δυνατότητες στην οικονομία και την εργασία“. Επιπλέον πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπαράγουμε κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα που καταναλώνουν ενέργεια, φυσικούς πόρους, που δημιουργούν απόβλητα αντί νέες πρώτες ύλες. Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο για μια διαφορετική ανάγνωση διαχείρισης των φυσικών πόρων, οι οποίοι μαζί με τις ΑΠΕ και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κυκλική οικονομία είναι οι  νέες, μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις οποίες μπορούν να επενδύσουν οι επιχειρήσεις της Σερβίας και της Ελλάδας. Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία της επιχειρηματικής κοινότητας με κοινές επενδύσεις και δραστηριότητες στις δύο χώρες. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα και μια ετοιμότητα του δημόσιου τομέα των κρατών μας προκειμένου να φιλοξενήσει, να υποστηρίξει και να αποτελέσει τον καταλύτη γι’ αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες”.

55492972 2015740362054130 5209890553767919616 nΟλοκληρώνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε ότι “το 1ο Forum Σερβίας-Ελλάδας δεν αφορά μόνο στη συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος των δύο χωρών, αλλά αποσκοπεί και στη δημιουργία απευθείας και αυτόνομων επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων. Το Forum είναι ο καταλύτης, τα αποτελέσματά του θα τα κρίνουν οι πολίτες των δύο κρατών, αυτοί είναι οι τελικοί κριτές. Συνεπώς η σημερινή ημέρα είναι η αρχή των διμερών συνεργασιών, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλάβουν και άλλες πτυχές, όπως είναι για παράδειγμα η αδελφοποίηση των καθαρών πόλεων. Όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα θα πρέπει να ενσωματώσει την καινοτομία στην παραγωγική της διαδικασία και να ανταποκριθεί άμεσα στα νέα δεδομένα”. Καταλήγοντας σημείωσε: “Κλείνω με τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και την εντολή του να δουλέψουμε μαζί, όπως θα δουλεύαμε με οποιονδήποτε συμπατριώτη μας. Αυτή είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που ισχύει για το σύνολο της γειτονιάς μας που είναι τα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε – και θα το καταφέρουμε όλοι μαζί – τα Βαλκάνια να αποτελέσουν μια περιοχή που θα διαπνέεται από τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, και ταυτόχρονα θα εκπέμπει δημιουργικότητα, πρόοδο και ευημερία“.