“Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνδημότες μας μπροστά στην κάλπη θα κάνουν τις σωστές επιλογές που αξίζουν στους ίδιους και στον Δήμο μας”.

Με αυτή την πεποίθηση ολοκλήρωσε την κεντρική προεκλογική ομιλία της η υποψήφια δήμαρχος Ελένη Λαφτσή, στο εκλογικό κέντρο της “Πολη-τικής ανατροπής”.

Ολόκληρη η ομιλία της κ. Λαφτσή:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σ΄αυτόν  τον όμορφο αγώνα.

Τώρα που φτάσαμε πλέον στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαϊου,μπορώ πλέον και οφείλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που σταθήκατε πλάι μου σ΄αυτήν την δύσκολη,σκληρή,αλλά συνάμα γοητευτική μάχη.

Μια μάχη που χωρίς εσάς  θα ήταν αδύνατο να δοθεί με αξιώσεις.Μια μάχη για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες των συνδημοτών μας στην πόλη και στους οικισμούς,που μέχρι τώρα φάνταζαν  αόρατα για τις διαχρονικά  εναλλασσόμενες  διοικήσεις του Δήμου,με αποτέλεσμα αυτά  να συσσωρεύονται και πολλές φορές να καταλήγουν σε αδιέξοδα.

Ακόμη και σήμερα αρνούνται ότι αυτή η πόλη με τους οικισμούς της δεν είναι βιώσιμη,ότι στερούμαστε βασικών υποδομών,αξιοπρεπών οδικών  και αγροτικών δικτύων,δικτύων ύδρευσης,άρδευσης  και αποχέτευσης,χώρων πρασίνου,χώρων άθλησης και πολιτισμού,ότι έχουμε πρόβλημα με το επίπεδο καθαριότητας και φωτισμού,και ότι εν τέλει υπάρχει μια διακριτή ανισότητα στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων,όχι μόνο ανάμεσα στην πόλη και στους οικισμούς,αλλά ανάμεσα και σε συνοικίες της ίδιας της πόλης.

Αυτοί μπορεί να κλείνουν τα μάτια και να φαντασιώνονται ότι ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα που τους βολεύει,αλλά δυστυχώς οι συμπολίτες μας τα βιώνουν!

Αυτή την εμπειρία αποκομίσαμε από την επαφή μας πρόσωπο με πρόσωπο με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους της εργασίας,καθώς θεωρούμε ότι αυτοί αποτελούν τη δύναμή μας,γιατί εμείς,όπως είναι γνωστό,δεν διαθέτουμε πακτωλό μέσων σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους μας!Μιλήσαμε,αλλά και ακούσαμε.Αγωνίες,ανησυχίες και σίγουρα βγήκαμε πιο ώριμοι μέσα απ΄αυτή την επαφή μας με τον κόσμο,ιδιαίτερα στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς του Δήμου,αλλά και στις παρατημένες γειτονιές της πόλης.

Εμείς συνομιλήσαμε δημόσια και ανοιχτά με τους συνδημότες μας, και της πλειονότητας και της μειονότητας,καθώς επιθυμούμε ισονομία και ισοπολιτεία στον Δήμο μας.Αλλοι συνυποψήφιοί μου επέλεξαν να συνομιλήσουν  μόνο με παράγοντες προς άγραν κατευθυνόμενων ψήφων.

Και υπάρχουν ευθύνες για όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουν οι συμπολίτες μας.Και οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Δύο παρατάξεις διοίκησαν επί σειρά ετών το δήμο Κομοτηνής.Μπορεί να άλλαζαν οι επωνυμίες των συνδυασμών,μπορεί να άλλαζαν οι επικεφαλής,αλλά  ο βασικός πυρήνας των ατόμων και κυρίως των ασκούμενων πολιτικών παρέμενε ο ίδιος.

Και οι συνυποψήφιοί μου που πλασάρονται  ως νέα και άφθαρτα πρόσωπα,έρχονται από το βαθύ παρελθόν. Ο μεν Γιάννης Γκαράνης  ασκεί συνδιοίκηση στο πλευρό του απερχόμενου δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, ο δε Αντώνης Γραβάνης ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών επί δημαρχείας Κοτσάκη και έκτοτε διατελεί δημοτικός σύμβουλος. Ο δε Τάσος Βαβατσικλής διετέλεσε δήμαρχος. Ολοι τους ισχυρίζονται ότι δήθεν κομίζουν το καινούργιο για τον Δήμο Κομοτηνής και ότι …δεν ήξεραν ή δεν έβλεπαν τα προβλήματα, ενώ ήταν μέσα στην διοίκηση του Δήμου. Ήταν αυτοί που παρακολούθησαν απαθείς τα μεγάλα προβλήματα του τόπου να διογκώνονται και να λιμνάζουν.

Εμείς προειδοποιούμε τους συνδημότες μας, να μην περιμένουν τίποτα νέο απόαυτούς.Αυτό που δεν έκαναν τόσες τετραετίες,γιατί να τους πιστέψουν ότι θα τα πραγματοποιήσουν από εδώ και πέρα; Αποτελούν το κατεστημένο του Δήμου μας και δεν αξίζουμε μια ακόμη χαμένη τετραετία.

-Μάταια το τελευταίο διάστημα  οι κκ Γκαράνης και Γραβάνης προσπαθούν τεχνηέντως να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης !Οτι δήθεν είναι οι μόνοι που μπορούν να διαχειριστούν το αύριο του Δήμου.Κανέναν δεν αγγίζει. Εμείς καλούμε τους συμπολίτες μας να τους γυρίσουν την πλάτη,γιατί το παρελθόν τους μιλάει. Τα ψεύτικα διλήμματά τους δεν μπορούν  να καλύψουν την γύμνια των πολιτικών και τις φοβίες τους. Αυτές είναι παλαιοκομματικές πρακτικές που δεν αξίζουν στον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Εμείς ζητήσαμε επίμονα δημόσιο διάλογο μαζί τους,για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μας,να ξεδιπλώσουμε όλοι τις προτάσεις και τα προγράμματά μας, ο οποίος όμως ποτέ δεν έγινε γιατί τον αρνήθηκαν συστηματικά,επιλέγοντας ατέρμονους και ακίνδυνους γι αυτούς μονολόγους. Το γιατί το αφήνω να απαντηθεί από εσάς.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν ούτε μαγικές λύσεις,ούτε αυτόκλητοι σωτήρες.Είμαι όμως  αισιόδοξη ότι μπορούμε ως κοινωνία να τα καταφέρουμε,αν πιστέψουμε στις μεγάλες,στις πλούσιες,στις αναξιοποίητες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο δήμος μας.Αν έρθουν στο προσκήνιο οι δημιουργικές,οι παραγωγικές,οι ζωντανές δυνάμεις που διαθέτει η κοινωνία μας,που σήμερα τις αποθαρρύνουν οι κάθε είδους μηχανισμοι.Αν αναλάβουμε δημοκρατικά και συλλογικά,όλοι μας ευθύνες και πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση του Δήμου.

Εχοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις στην κοινωνία,με αίσθημα ευθύνης,κατέθεσα τη διαθεσιμότητά μου σ΄αυτή την μεγάλη προσπάθεια ώστε με όραμα,με σχέδιο,με ρεαλιστικές προτάσεις,να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Σ΄αυτό το πλαίσιο,καταθέσαμε αναλυτικά τις προτάσεις μας για ένα δήμο καθαρό,την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού,με ουσιαστικές κοινωνικές πολιτικές,για μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, ,για ένα δήμο που θα διαμορφώσει μια νέα σχέση με τον πολιτισμό,τον αθλητισμό,την εκπαίδευση και την έρευνα.

Για ένα Δήμο που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια,αξιοποιώντας τα ισχυρά συγκριτικά του πλεονεκτήματα,αντιμετωπίζοντας τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα των αγροτών.

Είναι βέβαια εύλογο να αναρωτηθεί κανείς <<Είναι εύκολο να γίνουν όλα τα παραπάνω και γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής;>>

Η απάντηση που δίνεται από εμάς και να είστε σίγουροι,όχι χωρίς σκέψη, είναι <<Βεβαίως και είναι>>.Αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση που δυστυχώς έλειψε το προηγούμενο διάστημα,ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες που χάθηκαν μέσα στην απλή διαχειριστική αντίληψη από κουρασμένες διοικήσεις. Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση και το ανθρώπινο δυναμικό για να τα κάνουμε πράξη.

Διαθέτω μία ομάδα ικανών συνεργατών που έχουν διαπρέψει στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο,που διαθέτουν και την όρεξη και το πάθος για να αναλάβουμε το τιμόνι της διοίκησης του Δήμου.Είναι άφθαρτοι,χωρίς κατεστημένες αντιλήψεις,άνθρωποι της κοινωνίας και όχι των κλειστών,πελατειακών μηχανισμών.Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που  συναντήθηκα με αυτούς τους ανθρώπους,για τους οποίους νιώθω ιδιαίτερα περήφανη και θεωρώ ότι κοσμούν το συνδυασμό της ΠΟΛΗ-τικης ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και είμαι σίγουρη ότι από την επόμενη Κυριακή,θα κοσμούν και τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.Γιατί η τοπική κοινωνία τους έχει ανάγκη!

Νομίζω ότι δώσαμε έναν αγώνα που έφτανε ακόμα και πάνω από το μπόι μας.Απέναντι σε διαμορφωμένες πελατειακές σχέσεις και μηχανισμούς.Και αυτό η κοινωνία το αναγνωρίζει και μας το πιστώνει.Ηρθε νομίζω η ώρα να μας το αναγνωρίσει και στην κάλπη.

Την επόμενη Κυριακή να μας στείλει στον δεύτερο γύρο.Γιατί πλέον με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική θα υπάρξει δεύτερος γύρος.Και από αυτόν τον δεύτερο γύρο ακόμη να μας αναδείξει νικητές.

Να μας δώσει τέτοια δύναμη ώστε τώρα που καμμία παράταξη πλέον δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία,να έχουμε την ισχύ να επιβάλουμε τη δρομολόγηση λύσεων.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή ομιλία μου,θα ήθελα απευθυνθώ σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου, άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, όποιας επιλογής πολιτικής ή σεξουαλικής έχουν κάνει. Ας σκεφτούν:Θέλουμε ο Δήμος να προχωρήσει μπροστά,με σχέδιο,με πρόγραμμα ή να παραμείνει στη στασιμότητα που βρίσκεται σήμερα;Θέλουμε να προχωρήσει με τους πολίτες συμμέτοχους και συνδημιουργούς ή με τους πολίτες στο περιθώριο;

Με Δήμαρχο ικανό και με θέληση να συγκρουστεί για τις ανάγκες των πολιτών ή δήμαρχο  συνεχιστή της σημερινής απλής διαχείρισης,αδύναμο απέναντι στο μέγεθος των προβλημάτων και ανασφαλή;

Δήμαρχο  με ικανότητα και εμπειρία από τη διαδρομή του να ασκήσει διοίκηση ή δήμαρχο που να εξαντλείται σε εύκολα και εύπετα λόγια;

Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνδημότες μας,μπροστά στην κάλπη,θα κάνουν τις σωστές επιλογές,που αξίζουν στους ίδιους και στον Δήμο μας!».